​«Будь здоровим, як Мамай»: у Цибулевому відродили свято спорту

09.09.19, 10:00

«Спорт єднає нас» - це справжній день спорту, що відбувся з нагоди Дня Незалежності та Дня села у місцевому парку с. Цибулеве Дмитрівської громади в рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», що реалізується на Кіровоградщині Спілкою «Громадські ініціативи України» та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» за підтримки Програми DOBRE.

Ідея проведення свята в такому масштабному форматі в місцевих активістів зародилася давно. Село Цибулеве відоме у Знам’янському районі своїми спортивними традиціями та активністю, зокрема футболом. Під час Майстерні агентів змін, яку провела Світлана Литвиненко в рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» учасники об’єдналися в ініціативну групу та розпочали серйозну підготовку до Дня спорту «Спорт єднає нас».

Слоган спортивної події «Будь здоровим, як Мамай» невипадковий. Адже у селі є Мамаїв Яр та багато легенд про козацьке минуле краю (нагадаємо, що саме в цьому селі є Зелена садиба-музей під відкритим небом «Гайдамацька Січ» та відбувається Mediacamp “Чистий простір”).

Образ спортивного козака Мамая осучаснив та адаптував під спортивну тематику дизайнер Артем Луценко. А на святі всіх підтримував спортсменів справжній козак Мамай – в національному вбранні та з вусами.

Свято охопило і дітей, і дорослих. У програмі – «Веселі старти», футбол, богатирські ігри, волейбол, дартс, шахи і шашки, змагання «Тато, мама, я – спортивна сім’я», дитяча розвиткова і творча локація. Друг громади, спортсмен Євген Савранський своїм професійним запалом додавав святу енергійності, постійного звуку, адже він коментував усе, що відбувалось на спортивних локаціях. В якості подарунка – продемонстрував глядачам свята свою майстерність жонглювання гирею. Головний суддя змагань, громадський активіст та спортсмен, який впродовж десятиліть підтримує розвиток спорту у селі, Анатолій Головатенко забезпечив професійне суддівство та відзнаки для всіх учасників.

Завдяки підтримці місцевих фермерів організатори мали хороші заохочення для учасників змагань. А сільська рада приготувала юшку й кашу для всіх присутніх, від місцевої церкви діти отримали смаколики - морозиво і солодку вату.

Патріотична символіка, українська музика, тюки з соломою і килимами, кольорові прапорці додали антуражу та атмосфери спортивному святу. До того ж, організатори за допомогою висячих питань опитали місцевих мешканців щодо активностей, яких їм бракує селі. Одна з ідей, яка припала до вподоби, - проведення кіновечора, який вже запланували на 28 вересня.

«Проект «Голос громади у місцевому самоврядуванні» став поштовхом для активної частини громади втілити свої мрії про масштабне і культурне спортивне свято. Команда зуміла залучити партнерів, показала приклад гуртування та запровадила у громаді добрі приклади волонтерства, бо всі небайдужі долучалися до організації, адже спортивно-фестивальне містечко потребувало серйозної підготовки. Щиро віримо, що організаційна й інституційна підтримка в рамках нашого проекту допомагатиме ініціативній групі розвивати започаткований проект і дійсно зробить його брендом Дмитрівської громади, посилить голос приєднаного села до ОТГ», - розповідає Світлана Литвиненко, координаторка Дмитрівської ОТГ.

Перше масштабне спортивне свято у Цибулевому вдалося на славу і згуртувало громаду навколо ідеї спорту та здорового способу життя. У задумах активістів – щорічне масштабне спортивне свято для всіх жителів об’єднаної територіальної громади, а також тематичні спортивні заходи протягом року, аби максимально популяризувати спорт серед дітей та молоді.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!