​Парк Перемоги: історія одного з найпопулярніших місць відпочинку нашого міста

22.07.19, 12:00

Не так давно в інформаційному просторі з'явилась новина про те, що місцева влада збирається реконструювати Парк Перемоги. Першою моєю реакцією на цю новину було щось на кшталт: “Парк Перемоги? Що це? Де це?” Яким же був мій подив, коли виявилось, що цей парк знаходиться неподалік від мого дому, а колись і взагалі був одним з найпопулярніших місць відпочинку серед жителів нашого міста.


Важко в це повірити, але парку вже більше ніж двісті років. Заснований він був ще у 1764 році за наказом імператриці Катерини Другої. Фактично, це місце є ровесником самого міста. Першочергове призначення парку — збір та поставка овочів і фруктів до царського столу. З цим пов'язана і перша назва цього місця — Казенний сад.


Читайте також: Кропивницький: Перший парк за часи незалежності

Сьогодні Парк Перемоги — це скоріше природний заповідник, аніж парк з атракціонами у звичному розумінні. Однак, до революції 1917 року все було інакше і парк був справжнім осередком культурного життя у місті. Серйозної реконструкції парк зазнав на початку 20 століття : з'явилась центральна алея, пішохідні доріжки та алеї, а біля річки Сугоклеї було встановлено купальню. Те, що міськсад, як сьогодні частіше за все його називають, став одним з найулюбленіших місць єлисаветградців, говорить ряд фактів. Наприклад, з 1987 року, до парку почав ходити трамвай, який з'єднав його з центральною частиною міста. Також, тут з'явились танцювальні зали та чотири рази на тиждень грав воєнний оркестр.


Практично до революції у парку простояв старовинний дуб, вік якого, за легендою, сягав тисячі років. Названий дуб був на честь князя Потьомкіна, як згадка про його перебування у нашому місті. Та й навіть до сьогоднішнього дня Парк Перемоги може похизуватись унікальними рослинами, які занесені до Червоної книги України.

Почав занепадати парк після Жовтневого перевороту. В часи громадянської війни, місцевим жителям очевидно було не до сентиментів, а тому, достатньо швидко на дрова пішли дерева, сцена, на якій влаштовувались танці та, навіть, старовинний Потьомкінський дуб. Згодом комуністи спробували відновити значимість парку, влаштувавши тут спортивний та танцювальний майданчики. Однак, черговий занепад прийшов у роки Другої світової війни. Далі були спроби відродити парк, які проходили з різним успіхом. Однак, можемо констатувати, що такої популярності як у кінці 19 століття, Парк Перемоги так більше і не набув.

І ось на початку 2019 року знову заговорили про реконструкцію парку, навіть представивши попередній її план. Відповідно до проекту планується будівництво громадської вбиральні, встановлення біотуалету, облаштування питного фонтанчика, укладання асфальтового покриття паркових алей, доріжок, майданчиків для відпочинку, велодоріжок та облаштування парковки для автомобілів відвідувачів парку.

Текст - Нікітін Олександр, фото з сайтів ua.igotoworld.com, zruchno.travel



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!