Марафон у день виборів: Друга інформаційна сесія

21.07.19, 14:00

Щоразу під час виборів - місцевих, парламентських, президентських - громадська організація "Прес-клуб реформ" проводить інформаційний марафон. Це серія прес-конференцій, під час яких політики та громадські діячі діляться із журналістами інформацією про те, як проходять вибори на Кіровоградщині. Сьогодні, 21 липня у Прес-клубі заплановано чотири прес-конференції, і перші дві вже відбулися - наступні будуть о 15.00 та 18.00, а заключна прес-конференція по виборам відбудеться у понеділок 22 липня та почнеться об 11.00.

Вікторія Талашкевич
Вікторія Талашкевич
Відкрила другу інформаційну сесію у рамках Марафону у день Парламентських виборів координаторка Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич . Вона привітала присутніх та глядачів, які долучилися до ефіру онлайн, а також нагадала про першу інформаційну сесію та пообіцяла, що і наступні будуть публікуватися онлайн. Далі Вікторія передала слово спікерам та спікеркам.

Першою під час Марафону, вже традиційно, виступила представниця громадської організації. Це була Зоя Лебідь, координаторка спостереження Громадської мережі «Опора» на Кіровоградщині. Пані Зоя розповіла, що мережа «Опора» зафіксувала 7 порушень, три з них – голосування без паспорту, у тому числі один випадок голосування по закордонному паспорту, що є порушенням. Також, за її словами, у селі Ганнинське Кропивницького району станом на 12 годину 12 разів проголосували без паспорту.

Зоя Лебідь
Зоя Лебідь
Пані Зоя повідомила, що є фото та відеофіксація порушень, а також на місце прибула слідча група. Також у Созонівці представницю ОПОРи не допустили для огляду сейфу. Загалом, за інформацією Зої Лебідь, зафіксовані незначні організаційні порушення: менше кабінок, менше скриньок, обмежений доступ виборців до інформаційних бюлетенів.

Наступною виступила Любов Лук’янцева, керівниця асоціації «Громадські ініціативи». Ця організація є партнерами кампанії спостереження Комітету Виборців України. Пані Любов розповіла, що у них працює кілька спостерігачів, а також мобільна група. Експертка розповіла, що в окрузі №99 – на багатьох дільницях інформаційні плакати просто складені на столі, не розвішені по стінам, відповідно один знаходиться зверху, що є порушенням. Також із запізненням на 15 хвилин відкрилася одна виборча дільниця - №350-911. Також на дільниці у школі №19 – це дільниця №350-853, - виборча комісія залишила у сейфі по 364 бюлетені з кожного виду виборів. Це серйозне порушення, бо всі бюлетені мають бути роздані членам комісії. На зауваження спостерігача від КВУ члени ДВК не зреагували – бюлетені так і залишилися у сейфі.

Любов Лук'янцева
Любов Лук'янцева
Любов Лук’янцева розповіла і про порушення у госпіталі в місті Кропивницький – на спеціальній дільниці №350-882. Там деяким виборцям допомагали проголосувати лікарі у білих халатах. Це порушення, адже допомагати можуть тільки інші виборці. Зафіксовано три порушення, у тому числі представник Національної поліції був присутнім у приміщенні для голосування, що заборонено законодавством. Також там голова ДВК намагалася заборонити спостерігачам від КВУ проводити фото та віде-зйомку. Голова ДВК покликала поліцію, але представник поліції після консультацій із керівництвом та прочитання закону, не зреагував на протиправне звернення керівництва комісії.

Третій спікер, який поділився із журналістами враженнями від початку голосування на дільницях округу №99 був кандидат у народні депутати Тігран Хачатрян. Він запитав у присутніх експертів та експерток, чи є порушенням ті біг-борди та сіті-лайти, які є по місту і виконані у стилістиці різних партій та кандидатів, хоча і не містять закликів до голосування. І, коментуючи цю ситуацію, підкреслив, що його команда вважає такі порушення етичності ведення виборів неприпустимими та сподівається на свідомий вибір громадян.

Тігран Хачатрян
Тігран Хачатрян
Наступна прес-конференція у Прес-клубі реформ буде о 15.00 - не пропустіть! Нагадаємо, що ви можете підписатися на чат-бота "Помічник виборця", що був створений у рамках проекту. Просто тисніть на посилання https://m.me/427760384745537?ref=w6620707 - і далі натискайте на кнопку "Почати", щоб бути в курсі подій навколо виборів.

У цьому чат-боті зібрана інформації про партії, їхні програми та списки кандидатів, а також - окремо, по трьом областям (Кіровоградська, Полтавська та Черкаська) інформація про кандидатів-мажоритарників: їхні фото, біографії та програми. Також у чат-боті кожен виборець може знайти свою дільницю та зайти у персональний кабінет, розташований на сайті ЦВК. Станом на день виборів на чат-бот "Помічник виборця" вже підписалося 3 200 осіб.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!