Специфічні функції грошей

26.06.19, 16:00

Разом із загальними функціями грошей, існують специфічні функції, які заслуговують на окрему увагу. Серед них слід виділити функцію кредитних грошей, функцію співставника вартості і споживчої вартості, та функцію створення облікових балансів.

а) Кредитні гроші репрезентують в обігу вартість, що зростає сама по собі у вигляді капіталу. Вони представляють в обігу не вартість монетарного товару, а відокремлену вартість засобів зростання вартості засобів виробництва. Сфера безпосереднього застосування кредитних грошей обмежується обігом Г – Т – Г’, замість звичайного Т – Г – Т’.

У вигляді кредитних грошей можуть виступати векселі, банкноти, депозитні чеки, облігації, акції, а також інші активи, що відповідно до своєї ліквідності широко використовуються в кредитних операціях.

б) Ціноутворення є достатньо складним процесом, який складається з двох елементів: перший – це визначення ціни продавцем на підставі вартості виготовленого продукту, тобто витрат праці; другий – це визначення ціни покупцем на підставі визначених ним корисних властивостей цього товару, інакше кажучи на підставі споживчої вартості. Поняття вартість та споживча вартість є абстрактними, якщо для їх співставлення, не використовуються гроші.

в) Будь-яка народногосподарська діяльність вимірюється в двох системах показників: натуральних та грошових. Натуральні показники дозволяють визначити реальні обсяги виробництва, їх структуру та динаміку, а також розрахувати відносні показники споживання окремих товарів на душу населення. Грошовий вираз обсягів виробництва дозволяє порівнювати різні за своїм походженням та змістом товари та послуги, розраховувати індекс цін. Найбільш часто грошові показники використовуються в облікових балансах, податковій звітності та в системі національних рахунків.

Література:

1.Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

2.Яковенко Р. В. Робоча програма дисципліни „Основи економічної теорії” для студентів денної та заочної форми навчання за галуззю знань 13 „Механічна інженерія”, спеціальностей 131 „Прикладна механіка”, 133 „Галузеве машинобудування”, 274 „Автомобільний транспорт”, 192 „Будівництво та цивільна інженерія” / Р. В. Яковенко, Г. К. Волчкова. – Кропивницький : ЦНТУ, 2017. – 36 с. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6986/1/200pdf.PDF.

3.Яковенко Р. В. Основи економічної теорії для технічних спеціальностей :конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кропивницький : КНТУ, 2016. – 50 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6135/1/konsp16.PDF.

4.Яковенко Р. В. Гроші та кредит : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КІРУЕ, 2002. – 55 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6420/1/moneyKonsp.PDF.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!