Грошова система. Види грошових систем

19.06.19, 12:00

Грошова система – це форми організації грошового обігу, що склались історично і закріплені національним законодавством. У залежності від видів грошей, розрізняють грошові системи двох типів:

1)система металевого обігу, яка базується на дійсних грошах (золото, срібло), які виконують всі п’ять функцій, – а існуючі банкноти без перешкод обмінюються на дійсні гроші;

2)система паперово-кредитного обігу, за якої дійсні гроші не беруть участі в обігу, вони замінені на умовні знаки вартості – паперово-кредитні гроші.

Наявність у структурі обігу різних видів грошових знаків породила економічний закон Коперника-Грешема, який полягає у тому, що менш коштовні гроші витісняють з обігу більш коштовні. Це обумовлюється тим, що люди прагнуть позбутись номінальних (паперових) грошей і розраховуються ними, в той час як металеві гроші вони прагнуть залишати в якості заощаджень.

В залежності від кількості металів, що використовуються у якості бази грошового обігу, виділяють 2 види металевих грошових систем:

- біметалізм – система, в якій роль загального еквівалента закріплена за двома металами (золотом та сріблом), і встановлюються 2 ціни на 1 товар;

- монометалізм – грошова система, в якій один метал виконує функцію загального еквівалента. В більшості країн світу, срібний монометалізм історично змінився на золотий.

Відомо 3 види золотого монометалізму:

-золотомонетний;

-золотозливковий;

-золотодевізний (при якому банкноти обмінюються на золоті платіжні засоби в іноземній валюті, система властива колоніальним країнам).

До грошової системи країни входять, встановлені в законодавчому порядку:

-найменування грошової одиниці, її співвідношення до іноземних валют та її умовний золотий вміст;

-валютний курс і режим зовнішньо-валютного обігу;

-види грошових знаків, які є обов’язковими для прийому по всій території країни;

-умови та порядок грошового обігу;

-ліміти вільної грошової готівки в касах суб’єктів усіх сфер господарської діяльності;

-методи банківського, фінансового, податкового і аудиторського контролю за грошовою системою.

Кожна країна визначає для себе грошову систему, в тому числі резервні активи, грошову одиницю, порядок чеканки монет і емісії грошових знаків.

Як правило, в кожній країні знаходяться в обігу білети національного банку (банкноти) або казначейські білети, та розмінна монета, яка вільно обмінюється на банкноти.

Література:

1.Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

2.Яковенко Р. В. Робоча програма дисципліни „Основи економічної теорії” для студентів денної та заочної форми навчання за галуззю знань 13 „Механічна інженерія”, спеціальностей 131 „Прикладна механіка”, 133 „Галузеве машинобудування”, 274 „Автомобільний транспорт”, 192 „Будівництво та цивільна інженерія” / Р. В. Яковенко, Г. К. Волчкова. – Кропивницький : ЦНТУ, 2017. – 36 с. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6986/1/200pdf.PDF.

3.Яковенко Р. В. Основи економічної теорії для технічних спеціальностей :конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кропивницький : КНТУ, 2016. – 50 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6135/1/konsp16.PDF.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!