​Автору «Трьох товстунів» встановили пам'ятну дошку у Кропивницькому

11.06.19, 16:00

У місті Кропивницький, що на Кіровоградщині, пройшов захід з нагоди 120-річчя від дня народження земляка – поляка за походженням, знаного письменника, автора знаменитих «Трьох товстунів», гуманіста, громадського діяча, жертви сталінських репресій Юрія Олеші.

Для участі у відкритті меморіальної дошки письменникові Юрію Олеші, а також із метою проведення зустрічей із членами місцевого національно-культурного товариства – кропивничанами, що мають польське походження, запланований приїзд до Кропивницького делегації Консульського відділу Посольства Республіки Польща у м. Києві: керівника відділу – генерального консула пані Дороти Дмуховської та консула Яцека Гоцловського.

Ініціювало відкриття пам'ятної дошки Ю. Олеші Товариство польських журналістів України в Кропивницькому. Про те, чому увічнення Юрія Олеши втілила в життя саме польська громада в нашому місті та чим, власне, цікавий сам Юрій Олеша – про це в ефірі "UA: Українське радіо Кропивницький" спілкувалися з нашим гостем. Це громадський діяч, директор музею музичної культури імені Кароля Шимановського, голова об’єднання поляків Кіровоградщини «Полонія» імені Кароля Шимановського Олександр Полячок.

– Чим нам цікавий Юрій Олеша?

Юрій Олеша є постаттю, яка належить чотирьом націям, чотирьом культурам. Рід Олеші походить із Пінщини (Білорусь). З дитинства Олеша вчився говорити польською мовою і вважав себе поляком. У світову літературу увійшов як російський письменник. А народився він в Україні, став співавтором українських видань, перекладав твори української літератури на російську тож є всі підстави говорити, що Юрій Олеша належить також і українській культурі. І, звісно, ми пишаємося, що такий талановитий автор народився в нашому місті...

– У 1899 році, тобто тепер уже 120 років тому...

Так. І якраз, враховуючи цей ювілей, Товариство польських журналістів України в Кропивницькому (українців, але польського походження), яке очолює Віталій Казимирович Плінський, ініціювало відзначення. Це Товариство постійно веде роботу в напрямку увічнення пам'яті видатних наших земляків, які мають польські корені: Ярослав Івашкевич, Міхал Хороманський, Кароль Шимановський... Тож Товариство, очолюване паном Віталієм, проводить цілеспрямовану роботу, яка з одного боку підкреслює внесок поляків у розвиток, зокрема нашого регіону і взагалі України, а з іншого боку підкреслює значимість нашого міста як колиски або місця перебування, праці, творчості багатьох видатних осіб. І Юрій Олеша наступна фігура в цьому списку...

Відкриття пам’ятної дошки відбулося 10 червня о 13.00 у м. Кропивницькому на вул. Шевченка, 22/24.

Текст - Василь ЛЕВИЦЬКИЙ, на основі радіопередачі "Це моя Україна" на "UA: Українське радіо Кропивницький"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!