​"Дихати по-людськи": У Кропивницькому стартує інформаційна кампанія на захист дерев

22.04.19, 10:00

Не відкрию Америку, якщо скажу просту річ. Кожна людина має право бути щасливою. Жити у рідному місті чи селі, закохуватись, народжувати й виховувати дітей. І сподіватися на те, що вони дихатимуть чистим повітрям, а значить не хворітимуть. Бо здоров’я – це, мабуть, найголовніший складник людського щастя.

На жаль, життя тисяч кропивничан затьмарене хворобами, так або інакше пов’язаними з диханням забрудненим повітрям: алергіями, бронхітами, запаленнями легень та онкологією. Ситуацію ускладнює й те, що в Кропивницькому щороку катастрофічно меншає дерев – зелених легень міста. Їх безжально кремсають комунальні й приватні служби під виглядом омолоджувальної обрізки.

Так, у 2017 році в місті обрізали 3000 дерев. У 2018-му – 4000. У поточному році «омолодили» понад тисячу. Натомість посадять аж… 300 нових дерев і кущів! Про це розповів начальник комунального підприємства «Благоустрій» Віктор Луценко.

Важлива деталь: це робиться за бюджетні, а значить наші з вами гроші.

– Наприклад, лише за обрізку 30 дерев біля Кіровоградської обласної торгово-промислової палати фірма «Єлизавета» отримала 39 000 грн. Значить, по 1300 за одне дерево. Плюс приємний бонус – кілька вантажівок дров та гілля на пелети. Але це один епізод, яких у місті щодня – десятки, - пояснює громадська активістка з групи «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода.

Лише за минулий тиждень екоактивісти зафіксували кілька фактів безжальної «омолоджувальної обрізки» дерев фактично під стовпи та рогатки. Ось печальна статистика з групи «Озеленення Кропивницький» у Фейсбук.

По Соборній, 26 директор магазину «ТЕПЛО» Євгеній просто вирішив спиляти дерево біля свого магазину. Квітучу грушу. Чому? Бо в неї гілки. Вони шкрябали цегляну стіну.

На «Акустиці» (Ельворті) адміністрація будівлі, озброївшись драбиною, виходить на вулицю і починає тупою пилою зрізати верхівки з молодих лип, обдираючи з них кору.

– Бо всі обрізають – і ми рішили обрізати. А грошей на те, шоб заказать вишку, в нас немає, - кажуть працівники.

Біля школи №32 комунальне підприємство «Благоустрій» спотворило цілу алею лип на прохання директорки та батьків учнів навчального закладу.

За 100 метрів звідти, на Станції юного техніка стоять приречені на загибель десяток кленів – точніше, стовбури від них.

Ми, журналісти, не можемо мовчки дивитись на безжальне знищення зелених насаджень. Бо, як ніхто, розуміємо, до чого це може призвести.

Що ми пропонуємо?

Для початку ініціюємо інформаційну кампанію під назвою «Дихати по-людськи», аби привернути увагу і мешканців, і влади до кричущої екологічної проблеми Кропивницького. Ми будемо писати, говорити на радіо й телебаченні, в соцмережах про те, що заважає мешканцям міста в центрі України дихати свіжим повітрям і бути здоровими. Цей проект підтримують Громадська організація «Товариство Лева» та польська Фундація «Міжнародна солідарність». Ми запрошуємо й вас, шановні читачі, до розмови. Пишіть до редакції на адресу pgg–krop@mgg.ua або телефонуйте: (0522) 27-91-12.

Також запрошуємо депутатів та колег-журналістів з інших видань підтримати кампанію «Дихати по-людськи». Адже в яких би суперекологічних будинках ми не жили, в яких дорогих автомобілях не їздили – все одно всі ми дихаємо одним повітрям міста зі складною радіаційною та екологічною ситуацією. Від пилу і від пеньків не втечеш.

Чому ми це робимо?

На цей крок нас надихнув приклад польських колег. Кілька років тому видання «Газета Виборча» ініціювало локальну соціальну акцію, написавши про шкоду від спалювання вугілля в печах мешканців Кракова. На той час у Польщі щороку помирало від легеневих хвороб 50 тисяч громадян. Згодом кампанія переросла в важливі громадські дії, які змінили мислення громади, а разом з тим екологічну ситуацію цілої країни. Сьогодні Польща вважається не ідеальною, але однією з найпросунутіших у плані екології держав Європейського Союзу.

Втім, про це ми розповімо в наступному випуску «Первой городской газеты». А поки що оголошуємо про старт інформаційної кампанії «Дихати по-людськи». Хочете дихати по-людськи? Долучайтеся!

текст - Людмила Макей, для газети "Первая городская"

Сайт "Тусовка" приєднується до акції!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!