​Монетизація субсидій: що потрібно знати споживачам?

20.04.19, 16:00

Субсидії не є новим явищем для нашої країни, адже програма надання житлових субсидій була заснована урядом України ще в 1995 році. Тоді ця програма через свою низьку адресність не здатна була задовольнити усіх, хто потребував допомоги з боку держави. Однак, процес надання субсидій поступово удоcконалювався і тепер все більше і більше громадян, які того потребують, мають змогу отримати допомогу у виплаті комунальних послуг.

На початку нового року урядом України було запроваджено процес монетизації субсидій, який проходить у три етапи :

·З 1 січня 2019 року кошти на рахунок отримають ті, хто звернувся за допомогою вперше

·З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років

·З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація , внаслідок чого, отримувачі житлових субсидій чи пільг отримуватимуть їх готівкою.

Отож, що таке монетизація субсидій, та що варто знати про цей процес?

Монетизація субсидій — це запровадження розрахунків за комунальні послуги “живими” грошима, коли кошти субсидії надходять безпосередньо громадянину, котрий сплачує ними за спожиті послуги. Основна мета монетизації полягає у створенні простого механізму надання житлових субсидій та стимулювання громадян до економного споживання. Якщо до цього отримувачі субсидій були не зацікавлені у економії, то тепер, завдяки введенню процесу монетизації, Україна переходить на систему, яка сприятиме тому, що споживачі самі керуватимуть енергоефективністю свого домогосподарства. Отож, економне споживання житлово-комунальних послуг сприятиме тому, що громадяни матимуть змогу отримувати більше “живих” грошей. За словами прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана, монетизація субсидій — це крок до підвищення соціального захисту людей та відповідального і ефективного споживання ресурсів.

Процес монетизації субсидій проходить за двома моделями : безготівкова грошова і готівкова форма. Чим саме відрізняються ці моделі та яким чином відбувається монетизація відповідно до способу отримання субсидії?

Безготівкову грошову форму було запроваджено для громадян, які вперше звернуться за субсидією у 2019 році. Тож, якщо вам призначили субсидію після 1 січня 2019 року :

·Ви отримуватимиме безготівкову грошову субсидію, для надходження якої автоматично відкривається персональний рахунок в Ощадбанку.

·Субсидія нараховуватиметься починаючи з того місяця, коли Ви звернулись за її отриманням.

·Кошти, які надходять до персонального рахунку, банк направляє на оплату житлово-комунальних послуг

·Після завершення опалювального сезону, невикористані кошти субсидії, які утворюються за рахунок економного споживання води, газу та електроенергії, споживачі зможуть отримати в Ощадбанку та використати відповідно до власних потреб.

Другою моделлю отримання субсидій є готівкова форма, яка була впроваджена для тих, хто вже отримував субсидію станом на кінець 2018 року. За готівковою моделлю, субсидії виплачуються грошима громадянам, які повинні самостійно розраховуватись за житлово-комунальні послуги і в разі їх економного використання, розпоряджатись сумами зекономленої субсидії відповідно до власних потреб.

Пенсіонерам субсидія у готівковій формі виплачуватиметься разом з пенсією через Укрпошту або на персональний банківський рахунок. Усі інші одержувачі субсидій зможуть отримати їх через особистий рахунок в Ощадбанку або ж грошовим переказом.

Безготівкова грошова форма і готівкова форма будуть реалізовуватися паралельно, а за результатами їх ефективності буде прийнято рішення про те, яка з цих моделей монетизації субсидій впроваджуватиметься надалі.

Олександр Нікітін – за результатами круглого столу у м. Київ 16 квітня, фото - автора



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!