Вибори 2019. У Кропивницькому аналізували передвиборчі програми кандидатів

28.03.19, 12:00

До президентських виборів в Україні залишилось кілька днів, однак ще й досі дуже часто доводиться чути про те, що пересічні жителі до кінця не впевнені у своєму виборі. На жаль, більшість українців з тих чи інших причин не ознайомлені навіть з передвиборчими програмами кандидатів, за яких вони готові віддати свій голос, не говорячи вже про інших учасників виборчих перегонів. Тому, доводиться констатувати, що у більшості випадків довіра до кандидата ґрунтується крізь призму популістичних обіцянок, виконання на практиці яких досить часто не можливе навіть на конституційному рівні або просто не підпадає під повноваження президента.

25 березня у Прес-клубі реформ відбулась презентація аналізу програмних обіцянок десяти найпопулярніших кандидатів у президенти. Захід став можливим завдяки громадській організації “Центр UА”, яка вбачає мету своєї діяльності у приверненні уваги виборців до змісту програм кандидатів. Презентацію проводила Яна Сапожнікова, регіональна представниця ГО “Центр UA” у Кіровоградській області.

За результатами презентації варто відзначити, що програми кандидатів написано не без відтінку популізму. Таким чином кандидати намагаються загравати зі своїми потенційними виборцями, роблячи ставку на максимально зрозумілі для пересічного громадянина обіцянки. Це є цілком зрозуміло, адже для населення куди важливішим є питання cьогодення , а не перспективи. Щоправда, подібні обіцянки більшості кандидатів є максимально лаконічними, оскільки зазвичай не мають свого подальшого обгрунтування. Тому, навіть у передвиборчих програмах важко прослідкувати інструменти втілення їх обіцянок.

Для того, аби краще зрозуміти механізм аналізу програм кандидатів наведемо приклад деяких положень, що стосуються основних сфер, які перебувають в компетенції посади президента країни.

Однією з найголовніших проблем з якою доведеться стикнутись новообраному президента стане питання деокупації Донбасу. Можна спрогнозувати, що рейтинг нового голови країни та головнкомандувача військ багато в чому залежатиме саме від успішного запровадження його стратегії по поверненню Криму та Донбасу. Однак варто відзначити, що у переважної більшості кандидатів позиція щодо цих питань є досить обережною, а головне — невизначеною. П'ятеро з десяти представлених кандидатів обрали дипломатичний шлях вирішення конфлікту, виступаючи за залучення до переговорів підписантів Будапештського меморандуму. Двоє кандидатів, в разі перемоги, вбачають шлях деокупації. Донбасу у залученні миротворчої місії, а позиція ще двох у їх програмних документах чітко не відображена та опирається на загальні фрази про необхідність повернення окупованих територій.

Очевидно, що важливим фактором у поверненні Криму та деокупації Донбасу повинна стати ефективна інформаційна політика, щоправда, половина з представлених кандидатів взагалі не висвітлила це питання у своїх програмах. Троє кандидатів заявили, що у своїй інформаційній політиці орієнтуватимуться на захист свободи слова, а ще двоє прагнуть очистити інформаційний простір від ворожої пропаганди.

Питання зовнішньої політики також повинно стати важливим стратегічним пунктом в діяльності президента, адже саме президент є представником інтересів країни на міжнародній арені. Отож, за курс на зближення з Європейським Союзом у своїх програмах висловились п'ятеро кандидатів. У програмах ще п'яти кандидатів взагалі не має позиції щодо цього питання.

Шестеро кандидатів підтримали у своїх програмах і подальший вступ України до НАТО. Проте, позиція багатьох кандидатів у цьому питанні не є збалансованою та коливається від стандартного “зробити все для вступу в НАТО” і до більш конкретного “подати заявку в ЄС у 2023 році, після отримання членства подавати заявку в НАТО”. У двох кандидатів позиція з цього питання також відсутня, а позиція ще двох і взагалі суперечить Конституції України, вони заявили, що забезпечать позаблоковий статус України.

Отож, як бачимо, у багатьох випадках, у передвиборчих програмах кандидатів в президенти, відсутня чітка стратегія навіть у, здавалося б, найбільш важливих на сьогоднішній день питаннях для нашої країни. Сукупність цих факторів зайвий раз закликає усіх нас робити вибір з точки зору раціонального мислення, а не емоцій. Команда громадської організації “Центр UA”, яка нагадаємо стала організатором заходу,свою подальшу діяльність спрямує на привернення уваги виборців до передвиборчих обіцянок кандидатів.

текст - Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!