​100-річчя Соборності України відзначили у Кропивницькому

25.01.19, 10:00

Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Проголошення акту злуки між УНР та ЗУНР 22 січня 1918 року, вперше від часів гетьманату, об'єднало між собою Лівобережну та Правобережну Україну. Насправді, акт соборності був, напевно, найвдалішим політичним рішенням тогочасної української верхівки. Багато хто недооцінює роль соборності через те, що вже за кілька днів після проголошення акту більшовики зайняли Київ, а згодом поляки взяли під свій контроль західну Україну, тому виходить, що соборною державою нам так особливо і не дали побути.

Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Тому, виходячи з цього, багато скептиків ставить під сумнів правильність та доцільність об'єднання двох молодих республік. Але, насправді, акт злуки УНР та ЗУНР був великою інвестицією у майбутнє української держави та її історії, адже цей документ засвідчив той факт, що українці, навіть попри тривале перебування під владою двох вороже налаштованих імперій, не забувають про свою спільну історію та відчувають себе єдиним народом по обидва боки Дніпра.

Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Цього року, Україна відзначила 100-річчя цієї славетної події. До святкувань долучився і Кропивницький, порадувавши низкою цікавих заходів, що відбувались впродовж всього дня. Напевно найголовнішим, з точки зору загального єднання, стало те, що жителі нашого міста долучились до загальнонаціональної акції, утворивши ланцюг єдності на мосту через річку Інгул. Подібна акція проходила в кожному з куточків України, а тому, якнайкраще засвідчила єдність нашого народу.
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Також, в цей день жителі Кропивницького мали змогу взяти участь в ході, під час якої вшанували наших видатних співвітчизників, метою яких була боротьба за незалежну та сильну Україну. Зокрема, відбулось покладення квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку, Володимиру Винниченку, а також Віктору Чміленку, який під час Революції Гідності відстоював наше з вами право на життя у вільній країні. Варто відзначити, що окрім Дня Соборності, Україна цими днями вшановує ще й перших жертв Євромайдану.

Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Окрім цього, організатори свята в Кропивницькому порадували ще й деякими просвітницькими заходами, присвяченими до 100-річчя соборності України. Так у обласному художньому музеї, усі охочі безкоштовно могли послухати лекцію від кандидати історичних наук — Юрія Митрофаненка. Головною темою лекцією стало, безперечно, свято соборності, та його значення для української історії Юрій Митрофаненко наголосив на важливості акту злуки, який став своєрідною відправною точкою в сучасній історії України, та дав надію на побудову власної соборної держави. Не дарма ж, в самому акті злуки говориться :

“ОДНИНІ ВО ЕДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ ОДНА ВІД ОДНОІ ЧАСТИНИ ЕДИНОІ УКРАІНИ — ЗАХІДНО-УКРАІНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА / ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА, І УГОРСЬКА УКРАІНА / І НАДДНІПРЯНСЬКА ВЕЛИКА УКРАІНА.ЗДІЙСНИЛИСЬ ВІКОВІЧНІ МРІІ, ЯКИМИ ЖИЛИ І ЗА ЯКІ УМІРАЛИ КРАЩІ СИНИ УКРАІНИ.ОДНИНІ Є ЄДИНА НЕЗАЛЕЖНА УКРАІНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА”

Фото з сайту ugorod.kr.ua
Фото з сайту ugorod.kr.ua
Підсумовуючи усі заходи, які відбулися в цей день, не тільки у Кропивницькому, а й у багатьох інших містах України, можна з впевненістю говорити, що незалежність України для теперішнього покоління українців — це не лише прості слова. На жаль цитата з державного гімну “Душу й тіло ми положим за нашу свободу” сьогодні стала реальністю, однак лише наша спільна згуртованість здатна подолати будь-які перешкоди на шляху до утвердження України як сильної соборної держави.

Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!