Литовський досвід впливу на владу. Час молоді

26.09.18, 16:00

Досвід країн Євросоюзу свідчить, що молодь має бути залучена до прийняття рішень на місцевому рівні. Принаймні, у Литві це працює. Про це говорили в Кропивницькому на презентації платформи www.lituk.eu.

Литва є для України стратегічним партнером і тією країною, досвід якої можна і треба брати до уваги. Маленькі міста і селища в цілому стикаються з тими ж проблемами, що і українські регіони. І досвід Литви свідчить, що треба залучати молодь до прийняття рішень на місцевому рівні. Тоді реформи матимуть успіх.

Порівняння України із пострадянськими країнами, які наразі приєднались до Європейського Союзу, як правило, не на користь України. І особливо яскраво це видно на прикладі невеликих міст: охайні вулиці, зручні і привабливі громадські місця. Проте, важливо розуміти, що такий стан речей – результат довгого шляху і спільних зусиль всіх мешканців. Такий досвід хочуть передати українцям литовські колеги і тепер цих можливостей стає більше.

Гінтас Ясіуліоніс є старостою села Рукла та віце-президентом асоціації Старост Литви. І він впевнений, що без молоді не буде прогресу. Гінтас розповідає, що Литва теж пройшла непростий шлях реформ.

“У нас теж не все хотіли реформ і старе покоління намагалося утримати владу в руках”, - розповідає пан Ясіуліоніс. І одразу ж ділиться досвідом залучення молоді. Всі проекти, які мають бути реалізовані в громаді, спочатку оцінює молодь, а потім передає в раду молодіжних справ. Робота 50/50, коли до складу одного органу входять і досвідчені представники влади, і молоде покоління дає позитивний ефект. Важливі питання не випадають з поля зору тих, хто може вплинути на ситуацію, а молоді люди набираються досвіду і можуть впливати на стан справ у своїй громаді.

Саме такий досвід залучення молоді до роботи органів влади вивчали активістки і активісти з Кіровоградської області протягом проекту «Участь у державному управлінні: можливості для молоді», який впроваджується ГО «Молодіжна Альтернатива» та ГО «Асоціація місцевих громад Литви» (LVBOS) засприяння Міністерства Закордонних Справ Республіки Литви.

“Нам теж здається, що у нас не дуже добре з громадами, коли ми дивимося на Польщу або Швейцарію”.– розповідає Реда Кнеізевіціене, керівниця«Асоціація місцевих громад Литви». – “Але ми розуміємо, що і ми можемо поліпшити свої міста і села. Для цьогопотрібно, щоб рішення приймалися на дуже низькому рівні. Коли народ відчуває себе господарями, тоді населення активно бере участь в ухваленні рішень. Це працює в усіх країнах і це має працювати в Україні”.

Своїми враженнями від навчального візиту до Литви ділиться кропивничанин Владислав Грищенко. Дуже показовим, на його думку було те, що українці із литовськими колегами шукали і знаходили спільну мову, навіть якщо це була суміш з російських, англійських та литовських слів. На його думку, саме час молоді активізуватись в Україні. І для цього є можливості.

Проте, результатом проекта є не тільки активні учасниці і учасниці, озброєні знаннями про інструменти впливу на владу. Наразі запрацювала українсько-литовська платформа www.lituk.eu, метою якої є впровадження суспільно важливих проектів за участю українських та литовських організацій третього сектору. Литва надає чимало можливостей для українських неурядових організацій і за допомогою платформи тепер буде простіше знайти собі партнера і залучити в Україну той досвід, який вже показав гарні результати в Литві.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!