Що знають на Кіровоградщині про систему гарантування вкладів?!

10.07.18, 10:00

Нещодавно кропивницькі журналісти дізнавались чи довіряють зараз українці банкам, де зберігають заощадження та на скільки обізнані про систему гарантування вкладів українці і зокрема жителі Кіровоградщини.

Саме таке дослідження провів та представив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». Результати цього дослідження були представлені в Одеському прес-клубі регіональним журналістам з Кіровоградської, Вінницької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Зустріч відбулася за участі Андрія Оленчика, заступника директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Людмили Шапран, провідного фахівця відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Олесі Шніцер, провідного професіоналу відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

«Результати опитування засвідчили зростання рівня обізнаності громадян про Фонд. Однак, ми також побачили, що є над чим працювати для роз’яснення особливостей функціонування системи гарантування. Ми зацікавлені у якомога ширшому розповсюдженні просвітніх матеріалів з неупередженою та достовірною інформацією про умови гарантування банківських вкладів, а також про фінансові послуги та пов'язані із ними ризики загалом, а тому запрошуємо до співпраці регіональні ЗМІ», - під час прес-клубу зазначив Андрій Оленчик, заступник директора розпорядника Фонду гарантування.

Опитування для визначення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів Фонд гарантування проводить уже вдруге. Проект USAID надав фінансування для його проведення. Його результати допоможуть Фонду гарантування спланувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

То наскільки ж фінансово обізнані жителі Кіровоградщини?!

Дослідження з приводу фінансової обізнаності на Кіровоградщині виявили, що більш ніж 50% населення знають про існування такого роду фондів. Знають принципи і основи їх діяльності та максимальну суму відшкодування вкладів. Більше того, 68% вважають суму у 200 тисяч достатньою для компенсації. Значна частина населення активно стала використовувати вклади в веб- та мобільних банкінгах — 37%, в той час як поточні та карткові рахунки мають 46% населення.

Варто говорити про те, що основний масив банківських вкладів жителів Кіровоградщини - це зарплатні карткові рахунки — 58%, пенсійні — 21%, лише 13% населення відкриває рахунок з власної ініціативи. Це хороший показник з урахуванням того, що середній рівень подібних рахунків в Україні — 14% - зазначила Людмила Шапран, фахівець відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

54% жителів вважають, що нічого не знають про систему гарантування, та не бажають отримувати інформацію з цього приводу, а 31% населення потребує більше інформації, і лише 8% упевнені, що володіють нею у достатній мірі.

Більша частина населення готова отримувати знання у банках, де відкритий рахунок, на гарячих лініях та під час персональних консультацій. І лише 8% мешканців області готові вивчати питання у ЗМІ.

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком у процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% – ретельно. Більше половини бажають отримувати інформацію щодо системи гарантування вкладів через банк, у якому вони відкривають депозит.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!