​Микола Точицький: «Об’єднання громад в Україні потребує у тому числі управлінців нової якості»

06.06.18, 20:00

Представник України при Європейському Союзі, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія, Микола Точицький переконаний, що одна із найуспішніших і найважливіших реформ в Україні, у тому числі з точки зору європейців, є реформа децентралізації. Про це пан Посол сказав під час зустрічі із українськими журналістами у Брюсселі, які завітали до міста у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».

- Децентралізація повноважень, зокрема, фінансова децентралізація – це можливість для громад брати на себе брати зобов’язання і вирішувати, де буде школа, скільки коштів витратити на дитячий садочок, і як жити далі, - переконаний Микола Точицький. На його думку, для реальної зміни життя людей на краще потрібно, щоб до влади на місцях у рамках реформи прийшли управлінці нової якості.

Вадим Пристайко та Микола Точицький
Вадим Пристайко та Микола Точицький
За успіхом реформи спостерігають і європейці, оцінюючи таким чином демократичний поступ України Як і за іншими критеріями, зокрема, пан Посол наголосив, що наступний виклик – це енергетична незалежність та енергетична безпека. І, звісно, стандарти якості життя громадян, які можна оцінити по якості продуктів та послуг. Мова не тільки про сировину, адже в експорті України до Європи частка сировини, у тому числі сільськогосподарської, складає тільки третину. Мова і про високі технології, зокрема, в сфері літакобудування та в IT-сфері.

- Минулий рік був надзвичайно успішним у відносинах Україна-ЄС – ми втілюємо угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі, досягли свободи пересування через безвізовий режим, за чим стояла важка робота і майже півтори сотні законодавчих актів, кожен з яких давався складно, про що не варто забувати, - нагадав Микола Точицький.

Наразі ЄС найбільший торгівельний партнер (42%) і є ініціатива керівництва країни розширювати цю співпрацю. Залишається виконати завдання у сферах покращення інфраструктури, доріг, управління кордонами.

- Коли людина в Україні сідає в авто і виїздить на дорогу, яка хороша і рівна, це її краще переконує у якості державних реформ, аніж всі інші речі, - переконаний Микола Точицький.

Що ж стосується вступу України до ЄС, то основною причиною затримки із початком цього процесу є, власне, готовність України до цього і велика робота, яку потрібно зробити, а також консолідація зусиль на всіх рівнях.

Українські журналісти
Українські журналісти
- Від 1994 року і досі мені доводиться відкривати атлас і показувати на карті, де знаходиться Україна, і ця робота не припиняється. Пояснювати, звідки, що і чому доводиться постійно і детально та ґрунтовно, щоб бути впізнаваними, надійними, і робити це вдвічі більше, аніж будь-яка європейська країна, - розповідає дипломат про повсякденну роботу.

Україна представлена при Європейському Союзі з 1992 року і вже через чотири роки у Брюсселі було відкрито повноцінне Представництво України при Європейських Співтовариствах, яке з того часу очолювали провідні кадрові дипломати та високопосадовці. Микола Точицький має великий дипломатичний досвід – він був Генеральним консулом України у Сан-Франциско, працював постійним представником України при Раді Європи та був Надзвичайним і Повноважним Посло України в Королівстві Бельгія. На сьогодні він представляє Україну у Королівстві Бельгія, у Великому Герцогстві Люксембург, при ЄС та Європейському Співтоваристві з атомної енергії за сумісництвом.

Офіційний веб-сайт Представництва: http://ukraine-eu.mfa.gov.ua/ua


фото і текст – Вікторія Талашкевич, Брюссель, Бельгія



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!