Оксана Шершень: «Хворим на туберкульоз соціальні працівники приносять ліки додому»

10.05.18, 12:00

Десятки соціальних працівників працюють у найвіддаленіших селах Кіровоградщини з метою зменшення смертності від туберкульозу. Вони приходять до пацієнтів додому та приносять ліки, надають необхідні консультації пацієнтам та близькому оточенню. Такий підхід до лікування туберкульозу впроваджується із січня цього року в рамках проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду, котрий реалізує Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД». Про це спілкуємося із координатором напрямків проекту Оксаною Шершень.

- Чим актуальний проект?

- Проект має два потужних компонента. Перший - це ДОТ-стратегія, яка полягає у вживані протитуберкульозних препаратів пацієнтами під контролем соціального працівника. Другий компонент – це психосоціальний супровід.

Справа у тому, що протитуберкульозні препарати досить важко переносяться. Коли хворий не відчуває симптомів хвороби, здебільшого думає: «Навіщо я буду пити препарати і відчувати себе погано? Навіщо це мені потрібно?» І через це дуже багато хворих припиняє пити препарати. Це шкідливо. Тому що мікробактерія швидко мутує, утворює стійку до більшості протитуберкульозних препаратів форму. А, значить, і ліки буде важко підібрати, і вони будуть більш дороговартісними. Тому дуже актуально, щоб на цей час поки хворий лікується амбулаторно, ми його підтримали психологічно, соціально, контролювали процес виліковування.

- Яка головна мета?

- Сприяти хворим на туберкульоз вилікуватися та зменшити показник смертності від туберкульозу в області. Адже ми охоплюємо всю область, заходимо в кожен район, де є хворий на туберкульоз з ризиком відриву від лікування.

- Чим унікальний проект?

- Унікальним є те, що ми супроводжуємо всіх хворих, які мають фактори ризику відмови від лікування. Ми супроводжуємо хворих з чутливим туберкульозом – це перша, друга, третя категорії, та мультирезистентним. Всіх хворих, які отримують препарати з різних бюджетів - державного або Глобального фонду. Ми йдемо за хворим, за пацієнтом. Ми все робимо, щоб туберкульоз не поширювався.

На сьогоднішній день під супроводом перебувають 45 пацієнтів із чутливим туберкульозом та 166 пацієнтів із мультирезистентним.

- Скільки у проектів соціальних працівників і з якою періодичністю вони приходять до пацієнтів?

- Станом на 7 травня у проекті 85-- соціальних працівників. Вони щодня дають препарати хворому. Територіально соціальні працівники проживають/працюють поряд із пацієнтом.

- У рамках проекту пропагується амбулаторна модель лікування. Чим вона ефективна?

- Загалом ефективність такої моделі досягає 96%. Дана модель лікування ефективніша тим, що людина без бактеріовиділення перебуває вдома, її підтримують рідні та близькі. Немає фактору зараження від інших хворих, які перебувають на території лікарні. Вже доведено, що ті, хто перебуває на стаціонарі, вони «діляться» мікробактеріями, а вони різні, тож мутують. І ми потім отримуємо хіміорезистетний туберкульоз.

Дуже важливо, щоб близьке оточення підтримувало хворих. Хворі на туберкульоз бояться реакції суспільства. Тому важливо, щоб від хворого не відверталися рідні. Є таке явище, як втома від лікування – коли людина лікується, вона просто втомлюється пити ці препарати. Дуже важлива підтримка, щоб пацієнти розуміли, що не самі.

- Скільки в регіоні плануєте охопити пацієнтів?

- За рік прагнемо пролікувати 555 осіб. До речі, всі наші пацієнти незабаром будуть отримувати продуктові мотиваційні набори. Хворі їх дуже чекають. Оскільки у нас уразлива група – дуже багато малозабезпечених, які довгий час не працюють, тому що лікуються. Тому для них важливе правильне харчування під час лікування. Але поки тривають тендерні закупівлі на майданчику «Прозоро». На закупівлю продуктових наборів передбачено в бюджеті проекту 360 тисяч гривень.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Матеріал підготувала: Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО
«Всеукраїнська мережа ЛЖВ» 099 65 73 923 Semenenko_vik@ukr.ne



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!