​Місяць до виборів в нових об’єднаних громадах

27.03.18, 18:00

Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, провів прес-конференцію, що була присвячена весняним виборам у трьох об’єднаних територіальних громадах на Кіровоградщині.

Нагадаємо, що 29 квітня пройдуть перші вибори у Дмитрівській сільській, Приютівській селищній та Новопразькій селищній об’єднаних територіальних громадах. Директор Центру Олег Яременко розповів журналістам, що після виборів громади отримають чималі можливості, зокрема субвенції за різними напрямками.

- Нові об’єднані громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою – після виборів фінансування йтиме за схемою прямого дворівневого розрахунку – від держави безпосередньо громаді. В бюджети ОТГ, крім доходів, що вони їх отримували раніше, зараховуватиметься тепер ще й 60% податку на доходи фізичних осіб, - підкреслив Олег Яременко і додав, що раніше ці суми зараховувалися до районного бюджету.

Нові громади отримають всі повноваження у сфері освіти, охорони здоров’я, громадської безпеки, пожежної охорони та частково соціального захисту, які нині мають, наприклад, обласні центри. Крім того, громади зможуть більш потужно планувати свої бюджети на перспективу, самостійно втілювати інфраструктурні проекти та проекти у соціальній сфері, писати Стратегії розвитку та брати участь у проектах міжнародної технічної допомоги. Громади отримають право розпорядження землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, що, крім економічної вигоди (надходження від сплати оренди за землю йдуть до бюджету), спростить громадянам отримання та оформлення земельної ділянки.

- Що стосується потенціалу трьох громад, в яких відбудуться вибори вже цієї весни, то всі вони мають потужні шанси на подальший розвиток, адже тут є і ресурси, і люди, які знають, як їх використати на підтримку території, - переконаний Олег Яременко. Він розповів журналістам, як буде реформована структура управління об’єднаними територіями після виборів. За словами Олега Петровича, керівником території буде голова, що матиме кількох заступників та секретаря. На місцях по селах будуть керувати в.о. старости. Вони, за бажанням своїх громад, на місцях матимуть представників від виконавчих органів.

У депутатському корпусі об’єднаної громади кожне село матиме певну кількість своїх депутатів, залежно від кількості населення. Також об’єднана громада може при бажанні об’єднати всі бюджети в один, або прийняти рішення щодо окремого виконання бюджетів по кожній території до кінця 2018 року.

- Говорячи про структуру витрат у бюджетах та кількості штатних працівників нових громад, варто сказати, що тут ситуація у всіх трьох громадах буде різною, бо й кількість населення, і розмір території – різні, - прокоментував Олег Яременко. Але він нагадав, що у невеликих громадах переважну частину видатків складають видатки на управління, тобто на зарплатню працівників ради. Фактично, лише починаючи з п’яти тисяч населення структура видатків стає більш оптимальною та забезпечує задоволення потреб мешканців. Тому громадам варто застосовувати механізми міжмуніципального співробітництва, створювати спільні комунальні підприємства із сусідніми ОТГ та іншими способами оптимізувати витрати, застосовуючи позитивний досвід, який вже напрацьовано в Україні і світі.

Про цей досвід громадам постійно розповідають радники і радниці Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, запрошуючи на навчання та поїздки по області та Україні.
Представники органів місцевого самоврядування і об’єднаних територіальних громад на Кіровоградщині можуть звертатися до Центру за консультаціями за номером: (0522) 32-02-86 (щодня у будні з 9.00 до 18.00). Сторінка Центру на Фейсбуці



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!