​Проблеми госпітальних рад Кіровоградщини будуть донесені до «реформаторів» у Парламенті

05.03.18, 14:00

Наприкінці минулого тижня, всі три госпітальні ради Кіровоградської області зібрались для обговорення та вирішення наявних проблем. Відсутність правильно організованої фінансової підтримки лікарень, нечіткість нормативно-правового регулювання процесів реформування медичної сфери та недостатність методичного забезпечення роботи госпітальних рад, були визначені як головні проблеми, що мають бути вирішені найближчим часом.

Розуміючи складність завдань, що стоять перед госпітальними радами, організатори зустрічі запросили до участі представників, які можуть донести проблеми регіонального рівня до національних «реформаторів». А саме до участі в конференції були запрошені аналітик громадської організації «Центр «Ейдос» та Міжнародного Фонду «Відродження». Також до обговорення долучивсь народний депутат Костянтин Яриніч.

Висловлюючи проблеми, що можуть завадити госпітальним радам ефективно працювати, учасники заходу одноголосно зазначили, що відкритим залишається питання щодо долучення до роботи в раді представників об’єднаних територіальних громад. На сьогодні, діюче законодавство взагалі не дає чіткої відповіді на питання – чи необхідно долучати до госпітальної ради представників всіх об’єднаних територіальних громад, що є чи виникають в госпітальному окрузі. Таким чином, ради госпітальних округів опинились перед ризиком зриву ефективної діяльності, адже об’єднані територіальні громади виникають майже щотижня. Окрім того, виникнення об’єднаних територіальних громад тягне за собою можливу зміну кількості представників окремого району в госпітальній раді. Така неврегульованість дійсно може паралізувати роботу згаданих інституцій.

Окрему увагу учасники звернули на проблеми фінансування лікарень. Зокрема Наталя Сабліна, депутат Бобринецької районної ради зазначила, що на даний час існує значна заборгованість щодо оплати праці лікарів і це при тому, що лише протягом 2017 року районна рада витратила 19 мільйонів гривень на фінансування Бобринецької центральної районної лікарні. За твердженням депутатки відсутність законодавчо закріпленої необхідності направлення додаткової медичної субвенції виключно на потреби лікарень фактично виключає можливість посилення потенціалу лікарень в рамках медичної реформи. Наталю підтримали і колеги із Західного госпітального округу.

Під час обговорень, озвучувалась і проблема щодо відсутності чіткої методології підготовки багаторічного плану розвитку госпітального округу. На даний час госпітальні ради мають розробити такі плани, що має призвести до суттєвої оптимізації лікарень, що існують в госпітальних округах.

Підняті під час конференції проблеми були сприйняті до відома народним депутатом України Костянтином Яринічем, який запевнив, що озвучені проблеми будуть донесені до МОЗу під час закритого засідання відповідного Парламентського комітету, що відбудеться 26 лютого у Верховній Раді України.

Представники Міжнародного Фонду «Відродження», відвідавши зустріч громадських активістів, що виявили бажання працювати в госпітальних радах, запевнили, що докладуть зусиль задля пошуку можливості підтримки госпітальних рад у розробці багаторічних планів розвитку медичної сфери.

Організаторами першої конференції госпітальних рад стали представники ГО «Асоціація Політичних наук» у партнерстві із Департаментом охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.

Матеріал публікується в рамках реалізаціїпроекту ГО Центру "Ейдос" "Громадський контроль процесу формування госпітальних округів в регіонах"за фінансової підтримки програмної ініціативи "Громадське здоров'я" міжнародного фонду "Відродження".

Матеріал підготував, Бочаров-Туз Володимир.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!