​А ви впевнені, що не висуваєте дискримінаційних вимог в оголошеннях про вакансії?

20.02.18, 10:00

Українське законодавство забороняє дискримінацію в оголошеннях про вакансії, а саме вказувати вимоги, які віддають перевагу тому чи іншому кандидату через його/її стать, вік, інвалідність, місце проживання та расу, зокрема. Проект ЄС Twinning Ombudsman звертає увагу роботодавців і заявників на те, як уникнути дискримінації та як захистити порушені права.


"Роботодавець не повинен питати вас, чи ви одружені, чи є у вас маленькі діти або плани піти у декретну відпустку. Сьогодні, у 2018 році, це є абсолютно неприйнятним у будь-якій європейській країні ", - каже Йоланта Самуоліте, експерт з антидискримінації з Інституту права Литви. За даними всеукраїнського опитування дослідницького бюро SocioLogist, проведеного за підтримки Європейської комісії, кожен третій українець визнає наявність дискримінації при працевлаштуванні. Найчастіше відзначають дискримінацію за віком і статтю, а також дискримінацію осіб з обмеженими можливостями. Як свідчить опитування, трудові відносини – це друга сфера за утисками. На першому місці – медичні заклади, на третьому – державні органи влади. Мешканці західних, східних та південних регіонів України стикаються з дискримінацією при прийомі на роботу втричі частіше, ніж у центральних регіонах.

Для просування рівних умов на ринку праці литовські та австрійські експерти з європейських правозахисник інституцій у співпраці з фахівцями Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини розробили інформаційний лист з рекомендаціями, як уникнути дискримінації в оголошеннях про вакансії. Європейські правозахисники радять роботодавцям уникати зазначення статі, віку кандидата, сімейного стану чи політичних переконань. Вони рекомендують використовувати нейтральну назву професій, прийнятну для обох статей. Інфо-лист є одним із 9 інструментів, розроблених для кращого моніторингу та попередження порушень прав людини. Його та інші документи можна завантажити за посиланням www.twinning-ombudsman.org/uk/library/studies-recommendatio/.

У випадку порушення прав телефонуйте на цілодобову Урядову гарячу лінію 1545. Тут скаргу зареєструють і передадуть до Державної служби України з питань праці. У разі нереагування, можна звернутись до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зателефонувавши на безкоштовну гарячу лінію 0800-50-17-20.

Довідкова інформація: Рекомендації розроблені у межах проекту Twinning Ombudsman − «Впровадження кращого європейського досвіду з метою посилення інституційного потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини для захисту прав і свобод людини», який фінансується ЄС. Його мета – вдосконалити законодавство із захисту прав людини та покращити роботу офісу Омбудсмена, щоб його рішення впроваджувалися швидше та ефективніше.

Проект розпочався у січні 2017 року і буде впроваджуватися протягом 2 років експертами з Литви та Австрії спільно з фахівцями Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Основні напрями роботи: захист персональних даних, доступ до публічної інформації та попередження усіх форм дискримінації Twinning ‒ це інструмент інституційного співробітництва між органами держав-членів ЄС та країнами-партнерами. Мета − підвищити ефективність органів державного управління та застосувати найкращі практики ЄС у сфері законодавства. За додатковою інформацією звертайтеся до пані Аушри Раулічкіте, Постійного Радника Проекту, twinningRTA@ombudsman.gov.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!