Жінки та ВІЛ-інфекція: цю тему обговорюватимуть у вересні у Карпатах провідні фахівці та активістки з усієї України

14.09.17, 18:00

Третій Національний Жіночий Форум з ВІЛ та СНІД з міжнародною участю пройде цього року у селі Татарів, Івано-Франківської області. Протягом трьох днів, з 26 по 28 вересня, учасниці та учасники з різною експертизою в сфері охорони здоров'я, протидії ВІЛ та СНІД, гендерної рівності та самі жінки, які живуть з ВІЛ з України, Литви, Молдови будуть ділитися досвідом і обговорювати питання значимої участі жінок в політиках, стратегіях і програмах, спрямованих на збереження здоров'я в зв'язку з ВІЛ. Організатором Форуму є всеукраїнська благодійна організація «Позитивні жінки».

ВІЛ-інфекція в Україні продовжує поширюватися: в порівнянні з минулим роком темпи поширення виросли на 5,5%. У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед осіб з уперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції переважає статевий шлях. За 6 місяців 2017 р. його рівень досяг 63,7% проти 59,8% за відповідний період минулого року. Також підвищився рівень захворюваності на СНІД. Майже половину від загальної кількості ВІЛ-інфікованих становлять жінки. Жінки є більш вразливими до ВІЛ-інфекції як фізично, так і психологічно: на психологічну вразливість впливають патріархальні гендерні стереотипи, все ще високий рівень дискримінації ВІЛ-позитивних людей та низький рівень життя. Як подолати проблеми, з якими стикаються жінки, які живуть з ВІЛ; як посилити розвиток гендерно-орієнтованих послуг та доступ до них; як сформувати в суспільстві відповідальне ставлення до власного здоров'я – це найгарячіші теми, які обговорюватимуться на Форумі. Також одна з тем, заявлених до обговорення: Стамбульська конвенція та вимоги для її ратифікації в Україні. Насильство є одним з факторів поширення ВІЛ серед жінок.

«Кожен день жінки та дівчата, які живуть з ВІЛ, стикаються з проблемами, які пов’язані зі збереженням їх здоров’я та якістю життя, з недостатньою якістю сервісів, з дискримінацією і нечутливістю до їх особливих потреб. Однією з найважливіших задач нашого Форуму є наснажити та об’єднати жінок в їх прагненні до відстоюванні своїх прав на здоров’я, повагу, повноцінне суспільне життя. Ми віримо, що саме жінки є тією рушійною силою, яка здатна змінювати світ на краще» - говорить Наталія Тигач, виконавча директорка БО «Позитивні жінки».

Результатом Жіночого Форуму стане Резолюція, яка буде сформована відповідно до потреб, які зараз мають ВІЛ-позитивні жінки, та спрямована до відповідних Міністерств та партнерських організацій, а також слугуватиме дороговказом для БО «Позитивні жінки» у діяльності протягом наступного року.

Проведення 3-го Національного жіночого форуму з ВІЛ та СНІД в Україні стало можливим завдяки підтримці наших партнерів, а саме: проекту USAID «Покращення послуг у сфері ВІЛ/СНІД серед представників груп найвищого ризику в Україні», який впроваджується в Україні міжнародною організацією Пакт (Pact) у партнерстві з Фемілі Хелс Інтернешнл (FHI360), Представництва UNAIDS в Україні, ООН Жінки, БО «МЕРЕЖА», представництво «Еббві Біофармасьютікалз Гмбх в Україні», Програми розвитку ООН в Україні. Інформаційним партнером заходу є сайт www.aids.ua.

За додатковою інформацією звертайтеся до представниці організації, Аліна Ярославської, за телефоном +38 (067) 630 3534, або пишіть на електронну адресу linayaroslavska@gmail.com

Для довідки: БО «Позитивні жінки» створена у травні 2011 року, зареєстрована 1 лютого 2013 року. Організація має представниць у 14 регіонах України. Веб-сайт: www.women-union.org.ua, сторінка Форуму https://www.facebook.com/womenhivforum/



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!