Що декларували кандидати до оновленого Верховного Суду?

31.08.17, 16:00

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила переможний рейтинг кандидатів на посаду судді Верховного Суду. Всього у чотирьох касаційних судах буде працювати 120 людей. Більшість суддів, які фігурували в антикорупційних розслідуваннях, припинили участь у конкурсі до нового ВСУ.

Зокрема, журналісти Bihus.info з’ясували, що суддя Жовтневого районного суду Кривого рогу Олексій Пустовіт виселив мешканців квартири, після чого отримав її як службове житло, тому що розлучився з дружиною. Цю квартиру Пустовіт приватизував, продав, після чого повернувся до дружини.

«До моменту прописки у мене не було інформації, що я приймав рішення. Я це вже узнав після того, коли мені надали, і я побачив. З’ясувалося, що я приймав рішення», – так прокоментував цю історію Пустовіт. Ще один кандидат до оновленого Верховного суду – Олег Голяшкін, суддя Вищого адміністративного суду України. Журналісти з’ясували, що він має п’ять задекларованих квартир: дві в Дніпрі; дві в Києві, записані на матір, та ще одна – у дружини. Водночас, Голяшкін намагається отримати ще й службове житло – через суд.


Під час співбесіди до Верховного суду він не зміг відповісти на питання, ким працює його мати. Зазначимо, що ні Голяшкін, ні Пустовіт до оновленого Верховного суду не пройшли. Нагадаємо, відкритий конкурс на посаду суддів до оновленого Верховного суду тривав майже рік, на нього подалося більше тисячі кандидатів. З них Вища кваліфікаційна комісія відібрала 120 осіб. Конкурс складався з кількох етапів – тестів, практичних завдань та співбесід.

Максимальна кількість балів, яку міг отримати кандидат – 1000. З них лише 300 балів кандидати отримували за тестування на знання права та за досвід роботи. Учасники зазначають, що лише тестування можна назвати максимально прозорим: за кожну правильну відповідь можна було отримати 0,75 бала, а результати тестування кандидати отримували одразу. Решту 700 балів виставляли психологи та члени комісії. З них на роботу психологів відвели більшу частину – 400 балів. Психологічне тестування виявилось найзакритішою частиною відбору, адже, що і як саме оцінювали психологи, лишилося таємницею навіть для самих кандидатів. Ще 300 балів конкурсанти могли отримати під час відкритої співбесіди, де члени комісії оцінювали доброчесність та професійну етику. Журналісти зазначають, що кандидати з однаковими проблемами могли або пройти співбесіду, або вилетіти з конкурсу. Нині 120 обраних суддів очікують на голосування за свої кандидатури у Вищій раді правосуддя.

Підготовлено ГО “Інтерньюз-Україна” в рамках проекту “Декларації” на основі даних ГО «Том 14»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!