Кропивницький очолює рейтинг «Прозорих рад»

06.07.17, 10:00

Міськрада Кропивницького, разом із Дніпровською міськрадою, посіла перше місце в рейтингу «запровадження позитивних практик прозорості» органами місцевого самоврядування. Проте у рейтингу «основних показників імплементації антикорупційного законодавства» наше місто посіло лише 12-ту позицію. Про це повідомив під час засідання Прес-клубу координатор коаліції «Прозорі ради» в Кіровоградській області Дмитро Сінченко у рамках презентації результатів моніторингу проекту.

«Дослідження прозорості місцевих рад відбувалось за спеціальною методологією. Ми аналізували регламенти рад і виконавчих органів, статути територіальних громад, положення про депутатські комісії, спеціальні рішення та розпорядження. Після цього ми написали рекомендації для кожної ради, що ми пропонуємо вдосконалити або виправити. Так, у Кропивницькому відсутній порядок оприлюднення всіх проектів рішень виконавчого комітету за 20 робочих днів до дати їх розгляду, відсутній порядок звітування депутатів міськради перед членами територіальної громади, відсутній порядок відкликання міського голови, завищені вимоги до електронних петицій, місцевих ініціатив, громадських слухань, загальних зборів тощо», - розповів координатор «Прозорих Рад» Дмитро Сінченко.

«Кропивницькі депутати так і не зменшили поріг закупівель у системі ProZorro, але компенсували цей недолік за рахунок проведення відеотрансляцій засідань, прийняття положення про громадський бюджет, вдосконалення офіційного сайту міськради та інших речей змогли отримати перше місце в рейтингу позитивних практик», - зазначила в.о. керівника Секретаріату «Ради Експертів» Олена Сінченко.

Всеукраїнська адвокасі-кампанія з імплементації антикорупційного законодавства на місцевому рівні «Прозорі Ради», метою якої є підвищення прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування в України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади розпочалась у квітні 2015 року. Для досягнення мети було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій.

Протягом 2015-2016 років Коаліція «Прозорі Ради» вже охопила своєю діяльністю 56 органів місцевого самоврядування у Черкаській, Тернопільській, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. В результаті, середній рівень прозорості цих рад підвищився з 12% до 44%. Навесні 2017 року Коаліція «Прозорі Ради» розпочала роботу з 20 місцевими радами у Дніпропетровській, Закарпатській, Хмельницькій, Рівненській та Кіровоградській областях, серед яких 4 у Кіровоградській області (Кіровоградська обласна рада, Кропивницька міська рада, Новоукраїнська міська рада отг, Знам’янська міська рада).

Прес-служба АПН

ДОВІДКА:
Проект “Прозорі Ради: адвокасі кампанія з імплементації антикорупційного законодавства місцевими радами” виконується Центром "Ейдос" у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!