Інформація для роботодавців: Особливості трудових відносин із водіями

29.06.17, 14:00

Відповідно до чинного законодавства про зайнятість населення роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, держава гарантує громадянам захист від необґрунтованої відмови у найманні на роботу. Елементом такого захисту є формування роботодавцями вимог до претендентів на роботу відповідно до загальновстановлених кваліфікаційних характеристик професій, норм трудового законодавства.

Національним класифікатором України ДК 003:2010 “Класифікатор професій” визначено код професії водія автотранспортних засобів 8322. Наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 14.02.2006 № 136 затверджено випуск 69 “Автомобільний транспорт” Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Визначено кваліфікаційні характеристики водіїв автотранспортних засобів категорій “A”, “B”, “C”, “D”, “E” (в залежності від категорій транспортних засобів). Так, для категорії "C" визначені вимоги щодо наявності повної або базової загальної середньої освіти, професійно-технічної освіти (навчальний заклад з підготовки водіїв автотранспортних засобів).

Вимоги щодо легального оформлення на роботу водіїв передбачені Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1001. Так, пунктом 9 вказаних Ліцензійних умов визначено, що здобувач ліцензії, ліцензіат повинен оформлювати трудові відносини з персоналом автомобільного транспорту шляхом укладення трудового договору відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України.

Крім того встановлено, що ліцензіат зобов’язаний допускати до роботи водіїв, які прийняті на роботу шляхом укладення трудового договору, забезпечувати необхідну кількість прийнятих на роботу водіїв з дотриманням вимог щодо тривалості робочого часу та відпочинку водіїв. Статтею 18 Закону України “Про автомобільний транспорт” передбачено, що перевізники зобов’язані організовуватим роботу водіїв, режими їх праці та відпочинку відповідно до вимог законодавства.

Особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку водіїв та порядок його обліку регулюються Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 07.06.2010 № 340, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.09.2010 за № 811/18106. Вимоги цього Положення поширюються на автомобільних перевізників та водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів чи/та вантажів колісними транспортними засобами. Нормами трудового законодавства роботодавця зобов’язано організовувати проведення попередніх (при прийнятті на роботу) медичних оглядів працівників, зайнятих на роботах, де є потреба у професійному доборі.

Статтею 5 Закону України “Про охорону праці” передбачено, що до виконання робіт, які потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи. До Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України, Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 23.09.1994 № 263/121, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.01.1995 за № 18/554, віднесено роботи, пов’язані з управлінням наземним транспортом.

Психофізіологічними показниками для добору є: сенсомоторні реакції; реакція на об’єкт, що рухається; увага; швидкість переключення уваги; пам’ять зорова та слухова; емоційна стійкість та почуття тривоги; стійкість до впливу стресів, до монотонії; орієнтація у просторі; втома; здатність приймати рішення та дії в екстремальних умовах. Трудовим законодавством передбачені також заборони застосування праці неповнолітніх на певних роботах. Статтею 190 Кодексу законів про працю України та Переліком важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, до важких робіт віднесено роботу водія автомобіля.

Заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Стоян Б.С.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!