Калинові замість Кірова: як пройшла декомунізація вулиць на Кіровоградщині

23.02.17, 18:00

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Кіровоградської області, що потрапили під дію закону. За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано близько 240 вулиць Кіровоградщини. За цим показником вона посідає 16-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Волинську область (230 перейменувань).

Першочергово на Кіровоградщині перейменовували вулиці Кірова та Петровського. Ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше: 1. Кірова – 9 2. Петровського – 9 3. Леніна – 8 4. Жовтнева/Жовтня – 8 5. Радянська – 7 Замість «радянських» назв на карті з'явилися Абрикосові та Квіткові, Радісні й Козацькі, Соборні та Вознесенські. (увімкніть показ зображень для перегляду картинки)

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були «смачні». За даними Яндекса, у Кіровоградській області з’явилось 6 таких вулиць – наприклад Абрикосова, Горіхова, Калинова. Стільки ж вулиць, назви яких відображають позитивні емоції або почуття: Затишна, Радісна тощо. Іноді під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Так, колишня Жовтнева в селі Северинівка стала Лісовою.
Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у Знам’янці вулицю Калініна перейменували на Калинову. А вулиці Героїв Сталінграда стали вулицями Героїв України у Кропивницькому та Героїв Чорнобиля у Знам’янці. Про перейменування всіх вулиць у місті Кропивницький читайте на сайті Rename.kr.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!