Альтернативний звіт про рівень насильства у відношенні до жінок готує громадськість на розгляд Комітету ООН

22.01.17, 12:00

Близько 10 українських неурядових організацій працюють над альтернативними (або тіньовими) звітами про стан виконання Україною Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (КЛДЖ/CEDAW). Зокрема, благодійна організація «Позитивні жінки» готує комплексний звіт, присвячений проблемі насильства проти чотирьох груп маргіналізованих груп жінок, а саме жінок, які живуть з ВІЛ, жінок, які вживають наркотики, секс-працівниць та представниць ЛБТ-спільноти.

Представниці вищезазначених груп презентуватимуть звіт у Женеві, Швейцарія, 14 лютого 2017 року під час засідання комітету CEDAW. Упередженість, стигматизація і множинні форми як інституційної, так і прихованої дискримінації проти жінок із маргіналізованих груп – жінок, задіяних у секс-роботі, жінок, які вживають наркотики, лесбійок і трансгендерних людей, призводять до того, що вони живуть в бідності чи в складних соціально-економічних умовах.

Дуже гострою є проблема насильства: 83% жінок, які вживають наркотики, повідомляють, що зазнали насильства з боку міліції/поліції; секс-працівниці не захищені від фізичного та сексуального насильства від клієнтів та міліції/поліції; ВІЛ-позитивні жінки, лесбійки та трансгендерні люди частіше зазнають домашнього насильства та насильства з боку батьків; крім того, нерідко саме насильство призводить до інфікування жінок ВІЛ. В Україні порушуються права маргіналізованих спільнот жінок на охорону здоров’я та репродукцію: ВІЛ-позитивні жінки не мають доступу до передбачених законом допоміжних репродуктивних технологій; трансгендерні люди змушені проходити через хірургічне втручання і застарілу і забюрократизовану процедуру для офіційного визнання зміни статі; рівень передачі ВІЛ від матері дитині серед жінок, які вживають наркотики, втричі вищий за середній показник.


Репресивне законодавство та високий рівень стигми ускладнюють доступ жінок до освіти, пошуку роботи, мобільності та впливає на інші сфери життя. При цьому проблеми маргіналізованих спільнот жінок часто залишаються невидимими в українському суспільстві, а держава відверто нехтує їхніми правами та інтересами.

«Україна ратифікувала Конвенцію CEDAW у 1981 року. Ми взяли на себе низку зобов’язань, які спонукають нас на рівні держави відстоювати політику рівності та подолання насильства й агресії по відношенню до жінок. Кожні чотири роки Україна звітує комітету. Нинішня ситуація в країні свідчить про глибинні системні проблеми в суспільстві, вирішення яких потребує, в першу чергу, законодавчого підґрунтя», - говорить Аліна Ярославська, координаторка звіту від БО «Позитивні жінки». За її словами, звіт БО «Позитивні жінки» відображатиме, у першу чергу, проблематику системного насильства по відношенню до чотирьох груп маргіналізованих жінок: жінок, які живуть з ВІЛ, жінок, які вживають наркотики, секс-працівниць та представниць ЛБТ-спільноти.

Звіт громадськості є альтернативним і розглядатиметься наряду з національним звітом, який готує та подає до Комітету Міністерство соціальної політики.

Довідково: CEDAW - Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW), прийнята Генеральною Асамблеєю ООН у 1979 році, являє собою міжнародний біль про права жінок. Конвенція складається із 30 статей, визначає, що таке дискримінація щодо жінок, та пропонує програму національних дій для подолання такої дискримінації. Починаючи з 1979 року Конвенцію ратифікували 185 держав-учасниць. Конвенція пропонує основу для реалізації рівності між жінками та чоловіками шляхом забезпечення рівного доступу до, та рівних можливостей у політичному та суспільному житті, включаючи право голосувати та виступати в якості кандидата на виборах, а також в освіті, охороні здоров’я та у сфері праці. БО “Позитивні жінки” ¬– це національна мережа жінок, які виступають за дотримання прав жінок в Україні, передусім тих, які живуть з ВІЛ, та уразливих до інфікування ВІЛ; а також просувають ідею наснаження та всебічної підтримки і розвитку жінок. Організація створена у травні 2011 року, юридичну реєстрацію отримала 1 лютого 2013 року.

З річним звітом за 2016 рік можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/wi37bN.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!