Кількість ліжок у лікарнях оптимізують, чи то пак скорочують

29.12.16, 16:00

Два етапи з оптимізації ліжкового фонду на Кіровоградщині, які тривали протягом року, вже завершено. Наразі можна говорити про підсумки: у яких медичних закладах області відбулося скорочення ліжко-місць, а яких оптимізація взагалі не торкнулася.

- Загалом з 1 липня нинішнього року було скорочено 351 ліжко-місце у медичних закладах, з яких - 256 у районах, інші – в обласних закладах, що розташовані в Кропивницькому. Результати досить неоднозначні, - резюмує аналітик Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» Аліна Логінова і наводить висновки проведеного дослідження.

Так, лише дев’ять центральних районних лікарень частково виконали план, доведений департаментом охорони здоров’я Кіровоградської ОДА. Це - Гайворонська, Олександрійська, Онуфріївська, Голованівська, Добровеличківська, Світловодьска, Знам’янська, Новоукраїнська, Устинівська центральні районі лікарні. У повному обсязі відбулося скорочення у лікарнях м. Кропивницький, Олександрівській, Долинській та Новомиргородській.

Згідно поетапного плану оптимізації ліжкового фонду стаціонарів ЛПЗ області у 2016 році, затвердженого Наказом департаменту охорони здоров’я КОДА (25.04.2016 року № 659) у трьох районних лікарнях скорочення взагалі не передбачалося, це: Бобринецька, Вільшанська, Новоархангельська.


Компаніївській райлікарні рекомендували скоротити 25 ліжок, однак тут скорочення взагалі не відбулось. Втім, попри офіційні рекомендації профільного управління, є головні лікарі, які самостійно визначили необхідність скорочення ліжко-місць у медзакладах, які вони очолюють.

- Наприклад, попри те, що в Маловисківській районній лікарні скорочення не передбачалося, було ліквідовано десять ліжок. А в Ульяновській райлікарні замість 14 ліжок скоротили 21, - аналізує Аліна Логінова.

До чого призведе оптимізація ліжкового фонду у нашому регіоні (яка має рекомендаційний характер), куди буде направлено заощаджені кошти, однозначної відповіді поки немає. Втім, аналітики нашої організації продовжують моніторити та інформувати про зміни у медичній реформі, яка має бути спрямована на надання якісної медичної допомоги пацієнтам.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!