«Королеві Національного» 10 років: як починалось шоу

23.12.16, 18:00

Цього року в університеті проходив ювілейний десятий конкурс краси «Королева Національного». Усі десять конкурсів незмінним режисером-постановником «Королеви…» була випускниця нашого навчального закладу Ольга Сторожук. Тому давайте разом із Ольгою пригадаємо історію створення «Королеви Національного» та поговоримо про те, як відбувається підготовка університетських конкурсів краси.

Ольгу Сторожук «призначив» головним режисером самого першого конкурсу краси Кіровоградського національного технічного університету тодішній голова студентського профкому навчального закладу Андрій Кур’ян, попри те, що та той час Ольга вже не була студенткою і вже не входила до лав Студпрофкому. Але вона, напевне, єдина на весь університет, мала особливу рису: практичний досвід, необхідний для постановки такого шоу.

«Ще із третього курсу університету я працювала в модельній агенції «Style Models», – розповідає Ольга Сторожук (на фото – зліва), випускниця кафедри програмного забезпечення КНТУ 2006 року. – До цього я навчалась у цій агенції, отримала свідоцтво, а після завершення курсів – до навчальної програми входили дефіле, сучасний танець, акторська майстерність, – директор «Style Models» запропонувала мені залишитися там працювати. Протягом навчання у модельній агенції, я вже була задіяна в організації конкурсів «Міс Кіровоград» і «Міні-Міс» і бачила усю цю «кухню» з середини. Далі я почала працювати в «Style Models» викладачем дефіле і помічником головного режисера Тетяни Синєок, і кожного року виконувала свою частку роботи у підготовці модельною агенцією декількох конкурсів краси, промо-акцій, інших представницьких заходів.

Конкурс «Королева Національного» 2008 року
Конкурс «Королева Національного» 2008 року
Тобто в профкомі університету (коли я навчалась в КНТУ, то входила до активу Студпрофкому) всі знали, що я маю досвід організації конкурсів краси, і мене тоді, восени 2006 року, просто поставили перед фактом – профком збирається проводити в університеті перший конкурс краси і вони вже призначили мене режисером. Андрій Кур’ян (на верхньому фото – по центру) узяв на себе вирішення організаційних питань та пошук приміщення, – актова зала КНТУ тоді перебувала у стадії ремонту, і Андрій домовився із нічним клубом «Ліана», – а я займалась навчанням та підготовкою конкурсанток.

Конкурс «Королева Національного» 2009 року
Конкурс «Королева Національного» 2009 року
Наш перший конкурс викликав величезний ажіотаж. На попередній кастинг, який ми проводили в університетському клубі «Грамофон», прийшло більше 100 студенток! Але розміри сцени в «Ліані» – а вони нас дуже підтримали, надали нам свою залу в оренду безкоштовно – не дозволяли взяти на конкурс лише сім дівчат. Тому художня рада конкурсу була змушена влаштувати жорсткий багатоетапний відбір, залишивши тільки сім учасниць із 100 претенденток. Сам конкурс «Королева Національного» відбувся 20 грудня. Ми тоді «вибухнули» на все місто! Було багато надзвичайно схвальних для нас відгуків і серед глядачів, і в місцевій пресі, було багато яскравих фотографій. Чесно кажучи, ми навіть не очікували на такий успіх вже у першому конкурсі».

– До речі, хто запропонував для конкурсу краси назву «Королева Національного»?
Ольга Сторожук: – Андрій Кур’ян. Наша художня рада (або організаційний комітет) тоді розглядала декілька варіантів назв, у тому числі, типові для конкурсів краси: «Міс КНТУ», «Міс університет». Андрій запропонував «Королева національного» і ця назва одразу усім сподобалась. Вона добре запам’ятовується.

Конкурс «Королева Національного» 2012 року
Конкурс «Королева Національного» 2012 року
– Олю, наскільки важко потрапити на конкурс звичайним студенткам, хто взагалі не має ніякого модельного досвіду? Які умови відбору конкурсанток? Часто доводилося відмовляти дівчатам, які приходили на кастинг?
Ольга Сторожук: – Єдиний критерій можливої відмови – якщо своєю участю у конкурсі студентка собі нашкодить. Давайте я поясню. Ми хочемо лише одного: щоб жодна з учасниць не виділялась погано на фоні інших конкурсанток. А якщо дівчина взагалі не чує музику, ходить не в ногу з іншими або ходить як робот, вона буде погано виглядати на сцені, а це потім може призвести до глузування, сліз, стресу, зриву. Ліпше до цього не доводити.

За один місяць, навіть якщо проводити по три репетиції на тиждень, неможливо навчити тому, чого немає. Тому кожного року ми із Іриною Сергіївною (Ірина Васильєва, хореограф-постановник останніх шести конкурсів «Королева національного», зараз вона очолює молодіжний клуб ЦНТУ – прим.) чесно попереджаємо конкурсанток про можливі наслідки, якщо вони будуть виділятися серед інших, і можемо комусь із дівчат рекомендувати відмовитися від конкурсу. Але ми ніколи нікому не забороняли напряму брати участь у конкурсі. Лише попереджаємо та рекомендуємо.

Тобто наш головний критерій відбору конкурсанток на «Королеву Національного» – уміння триматися на сцені так, щоб не вибиватися із загалу в гірший бік. Інших вимог немає. Усі наші конкурсантки – гарні дівчата. Тим більш, під час самого конкурсу, коли на сцені панує святкова атмосфера, коли вони одягнуть яскраві наряди, коли зроблять зачіски – вони усі дуже красиві.

Конкурс «Королева Національного» 2012 року
Конкурс «Королева Національного» 2012 року
– Зазвичай, на конкурсах «Королева національного» три виходи дівчат на сцену: у якомусь тематичному вбранні, в купальниках та у вечірніх сукнях. Як ви обираєте тему першого виходу? Це ж потрібно, щоб кожна із конкурсанток мала відповідний наряд у своєму гардеробі?
Ольга Сторожук: – Тема нарядів – це творчій підхід конкурсанток. Ми усі разом: організатори і дівчата, обговорюємо ідеї нарядів для конкурсу та ідеї виходів. Кожен конкурс ми хочемо зробити цікавим глядачу, щоб люди, які прийшли подивитися «Королеву національного», відпочили і отримали заряд гарного настрою. Тому наші конкурси – це не лише дефіле, кожен вихід учасниць на сцену має і танцювальні елементи, і якісь додаткові ефекти. Ми прагнемо зробити творчі номери, для цього маємо заохотити та зацікавити учасниць, тому наполягаємо на тому, щоб дівчата також брали участь в обговоренні постановки конкурсу. Наприклад, цього року ми двічі змінювали тематику першого виходу. Спочатку думали зробити номер, який би символізував осінь, де дівчата мали вийти на сцену у вінках з кленового листя. Майже всі дівчата вже назбирали листя та наплели вінків, але згодом ми усе переграли і вирішили представити їх справжніми студентками, які навчаються і ходять до бібліотеки. Під цю ідею зробили танцювальний номер за участю ансамблю «Провокація», змонтували відеоролик. Так з’явився вихід під назвою «Красива бібліотека»

Але якою б не була тема виходу, ми завжди придумуємо такі наряди, елементи якого знайдуться у кожної дівчини (або у подруги). Ніколи ніхто із конкурсанток не залишав підготовку лише тому, що у неї не було якоїсь визначеної блузки, спідниці, сорочки, сукні тощо. До речі, досить часто на заключний вихід дівчата одягають сукні, що у них залишилися після випускного балу школи. Знов таки, або беруть свою сукню, або позичають у подружок.

– За підсумком усіх репетицій вже можна передбачити, хто з дівчат має найбільші шанси виграти конкурс?
Ольга Сторожук: – Звичайно, працюючи більше місяця із дівчатами, ми можемо самі для себе визначити декількох фавориток конкурсу. Проте лише цього року ми із Іриною Сергіївною (Васильєвою – прим.) впершеза весь час існування «Королеви Національного» вгадали переможницю конкурсу. Раніше досить часто вибір журі був для нас сюрпризом. Було таке, коли мої фаворитки навіть до призової трійки не входили, оскільки не вразили журі.

Конкурс «Королева Національного» 2013 року
Конкурс «Королева Національного» 2013 року
Зазвичай ми не вгадуємо переможців, але цього року все склалось по-іншому. Одна із конкурсанток підійшла до підготовки дуже відповідально. Вона ходила на репетиції із температурою, працювала до сьомого поту на кожній репетиції і навіть вдома. Дивлячись, як дівчинка готується до конкурсу, ми із Іриною Сергіївною вирішили, що вона має стати королевою. Так і сталося – Надя Марчук отримала найбільшу кількість голосів журі.

Конкурс «Королева Національного» 2015 року
Конкурс «Королева Національного» 2015 року
Потім Надя призналася, що вона із дитинства мріяла посісти призове місце або перемогти на конкурсі «Королева національного». Уявляєте? Вона мешкала неподалеку від університету, ще коли була дитиною почула про наш конкурс і відтоді мріяла про участь у «Королеві національного»!Але я б хотіла звернутися до конкурсанток, які поки що не вигравали призових місць «Королеви Національного». В історії конкурсу є чимало випадків, коли дівчата отримували діадему королеви або віце-королеви з другої або навіть третьої спроби. Тому, не засмучуйтесь, не здавайтеся! Якщо ви будете наполегливо йти до поставленої цілі – ви завжди матимете шанс на перемогу або призове місце. Спробуйте взяти участь у конкурсі наступного року, і, можливо, саме ви станете «Королевою національного»-2017!

Режисер-хореограф Ірина Васильєва, голова Студпрофкому ЦНТУ Валерій Пугач, «Королева Національного»-2016 Надія Марчук, режисер-постановник Ольга Сторожук
Режисер-хореограф Ірина Васильєва, голова Студпрофкому ЦНТУ Валерій Пугач, «Королева Національного»-2016 Надія Марчук, режисер-постановник Ольга Сторожук

Підготував Олександр Виноградов - для сайту КНТУ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!