У «Веселих Боковеньках» відкрито кімнату-музей М. Л. Давидова

19.12.16, 14:00

Для вшанування творця дендропарку Миколи Давидова та з нагоди 160-річчя з його народження працівниками ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» відкрито кімнату-музей, де широко представлено життєвий шлях та внесок у природо-заповідну справу Миколи Львовича, пише сайт обласного управління лісового та мисливського господарства.

У відкритті музею взяли участь перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства О. Середюк, начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Долинської районної державної адміністрації Л.Кащєєва, спеціалісти й директор музею історії Долинського району Т.Яковлєва, працівники ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» та місцеві жителі.

Кімната-музей експонує рідкісні світлини засновника парку, людей, з якими він працював та спілкувався, а також краєвиди парку, датовані 1925 роком. Чільне місце займають старовинні речі - шкаф-секретер, крісло та письмовий стіл, за яким Микола Львович любив працювати, а також книги, віддруковані у 1800-1896 роках, якими у свій час він користувався.

Експозиція музею М.Давидова ознайомить відвідувачів із добою творця дендропарку та плодами тривалої роботи продовжувачів його справи, великих вчених натуралістів Г.М.Висоцького, Ф.Л.Щепотьєва С.С.Пятницького, П.П.Бадалова та ін.

Допитливим відвідувачам музей дасть уявлення про громадське та наукове життя станції у післядавидівську епоху, післявоєнні роки відбудови.

У колекції відомості та світлини 19 директорів установи, колективу дендропарку, речі, якими користувалися працівники дослідної станції, створеної на базі парку, велика кількість дослідних приладів, лабораторного посуду і товарів народного вжитку.

Але найголовніше – творці музею ставили завдання передати відчуття та атмосферу того часу, коли парк створювався, розвивався і ріс, тому, працюючи над музеєм, спиралися на збережені документи, світлини, спогади старожилів. Чи не головним своїм завданням ми вважаємо те, щоб розповісти світові: Микола Давидов багато років працював і створив саме тут, у долинських степах на Кіровоградщині, визначний пам’ятник садово-паркового мистецтва.

Кімната-музей розташована в адміністративному будинку ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки», але основною експозицією музею є дендропарк, який розкинувся на берегах річок Боковеньки та Скотоватої, зумів вижити у складні часи і милує око донині.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!