​Як приймають на роботу єврокомісарів?

24.11.16, 20:00
Експертка Фундації Томсон – болгарська теле-кореспондентка Йовка Дімітрова
Експертка Фундації Томсон – болгарська теле-кореспондентка Йовка Дімітрова

Головна роль Європейської комісії – подавати законопроекти і слідкувати за тим, які ці закони виконуються країнами-членами. Якщо закони не виконуються, то Єврокомічсія приймає рішення щодо того чи іншого покарання.

Наприклад, візьмімо питання лібералізації віз для українців. Саме Європейська комісія аналізує, чи наша держава зробила всі кроки, які потрібні для того, щоб ввести безвізовий режим, і готують звіт, який подають до Європейської Ради, яка прийме остаточне рішення. Про це розповіла учасникам навчального візиту до Брюсселю, який організував для українських журналістів проект «Голос місцевих ЗМІ», експертка Фундації Томсон – болгарська теле-кореспондентка Йовка Дімітрова.

На думку пані Дімітрової, донедавна вважалося, що Європейська комісія – це суто бюрократична установа, але з приходом нового керівника було задекларовано, що Європейська комісія буде впливати і на прийняття політичних рішень. Читайте також "Словаччина у Євросоюзі не тільки головує, але й Головну ялинку Брюсселю встановлює"


Структура Європейської комісії, яка включає 28 комісарів, має одного президента, кілька заступників, міністр закордонних справ і 20 комісарів. Як тут приймають комісарів на роботу? Країна-член Євросоюзу делегує кандидатів до складу Європейської комісії і президент проводить із кандидатами інтерв’ю, як при звичайному прийомі на роботу, і за результатами приймає рішення про призначення того чи іншого портфелю.

Для нинішнього президента Європейської комісії був важливим гендерний баланс і він напрямку сказав країнам-членам ЄС, що чим більше кандидатів-жінок із гарними резюме та досягненнями вони надішлють, тим більше шансів для них отримати важливі і ключові посади у Єврокомісії. Втім, наразі лише дев’ять із 28-ти комісарів є жінками.

Звісно, уряд кожної країни-члена ЄС надсилає до Європейської комісії представника тієї політичної партії, яка на даний момент керує країною. Відповідно, політичний спектр комісії теж досить розмаїтий – від християн-демократів та лібералів, до соціалістів і консерваторів.

Читайте також: "Про ключові інституції європейської демократії"

текст – Вікторія Талашкевич, для сайту «Тусовка», із Брюсселю, Бельгія



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!