Експозиція "Майдан Надії", присвячена третій річниці Революції Гідності

23.11.16, 12:00

У понеділок, 21 листопада 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Майдан Надії», присвячену 3-й річниці Революції Гідності. Ця революція за влучним висловом Юрія Сиротюка називається Революцією Гідності. Що ж таке гідність в нашому розумінні?

Український академічний тлумачний словник каже, що гідність це – усвідомлення людиною своєї громадської ваги, громадського обов’язку, це сукупність рис, що характеризують позитивні, моральні якості. Так воно і є. На Майдані боролися ті люди, які вважали, що вони заслуговують кращого рівня життя і ставлення до себе. Ми маємо пам’ятати тих, хто поклав своє життя заради нашого добробуту і спокою. Події на Майдані сколихнули світ, докорінно змінили українську історію та світогляд мільйонів українців. Ми пережили страшну зиму 2013-2014 років з безліччю смертей та скалічених життів.

Але нажаль і зараз ситуація в Україні геть не втішна – війна на сході, анексія Криму та незліченна кількість жертв, знаходяться й зараз громадяни України, які на догоду агресору шукають різні зачіпки щоб протидіяти революційним змінам в суспільстві й державі, з оскаженілою люттю кидаються на спроби щось змінити, інші ж намагаються замовчувати проблеми, або гальмувати їх вирішення, але все то дарма. Великий Майдан дав Україні такий імпульс, надію та дороговказ для побудови тої вільної Української держави, про яку мріяли десятки поколінь патріотів.
Слідкуючи за цими подіями в нас виникає багато питань… чому так сталося. Протягом усього періоду Незалежності ми стали свідками того, як наша держава поступово перетворюється на другорядну країну світу, сателіта Російської Федерації, замість реформ та змін в країні зберігалася законсервованість системи, котра дісталася нам у спадок від Радянського Союзу. Майдан виграв своє відчайдушне протистояння зі злом, не тому що зібрав команду «крутих хлопців», а тому що стояв на стороні добра, тому, що піднявся на захист цінностей, які потоптав цинічний режим.
Набираймося терпіння й мудрості й крок за кроком простуємо до нашої мети, побудови вільної, демократичної, економічно сильної, з одужавши духовно суспільним організмом, української за своїм змістом держави. В експозиції «Майдан Надії» відвідувачі обласного художнього музею можуть побачити живописні твори А.М. Надєждіна (1963) «Співець степової Еллади» (Портрет Євгена Маланюка) (2001-2006), який ще майже 100 років тому боровся з надією у велике майбутнє української держави. В.О. Канащука (1992) «Майдан» (2014), А.Д. Кімнатного (1980) «Пробудження» (2008), Коваленка «Копія з картини С.В. Васильківського «Ранок у запорожців» (1946) Частину експозиції склав цікавий фотоматеріал, який віддзеркалює національно-патріотичний підйом часів Революції Гідності, емоційну атмосферу Майдану, події та людей, які зробили нас іншими.
Микола Правда – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!