Новини Донецького національного медичного університету у Кропивницькому

17.11.16, 16:00

Незабаром відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. З цього приводу на другому медичному факультеті Донецького національного медичного університету у Кропивницькому відбулася тематична лекція. Організувала зустріч кафедра філософії, соціально-гуманітарних дисциплін, іноземних мов, української та латинської мови.

Студентам ознайомитися з цією темою необхідно не тільки як майбутнім медикам. Переважній більшості присутніх у залі ще не виповнилося 18 років, тож саме вони і є цільовою аудиторією для подібних просвітницьких заходів.

- До цього дня, 18 листопада, Рада Європи зобов'язала усі європейські держави говорити про дітей, які мовчать. Оскільки сексуальне насильство належить до злочинів, про які не прийнято говорити, але це вкрай неправильно, - зазначила Зоряна Стець, головний спеціаліст з питань забезпечення діяльності Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини головного Теруправління юстиції в області. Основна причина замовчування - те, що 80 відстотків потерпілих страждали від найближчих людей. Щоб надати цій проблематиці більшого розголосу та попереджувати такі злочини було вирішено щорічно проводити широкомасштабну інформаційну кампанію. Важлива роль у цьому питанні надається закладам охорони здоров'я, тож майбутніх лікарів попередили про те, що про ознаки насилля над дитиною необхідно повідомляти правоохоронні органи та не приховувати подібні випадки. Для захисту потерпілих дітей та попередження насилля в Україні існує безкоштовна "гаряча лінія" за номером 386 та фонди "Благополуччя дітей" і "Навчіть дитину захищатися".

Про психологічні аспекти проблеми розповіла викладач та аспірант кафедри психології Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка Марія Семенюк. Вона пояснила, принцип правила екологічності, який передбачає, щоб дії людини не завдавали шкоди оточуючим та розповіла про зони доступу до особи. Наприклад, публічна складає 4 м, персональна - від 1,2 м до 45 см. Ще ближче можуть знаходитися лише близькі та родичі, якщо цю територію порушують сторонні люди, то дитина повинна про це сказати. Також психолог розповіла про реакції дітей у різному віці на насилля.


Про правила захисту від нападника у таких ситуаціях та законодавчі акти стосовно захисту прав дитини розповів Олександр Коломоєць, підполковник поліції, старший інспектор-черговий чергової частини Управління оперативно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУ Нацполіції в області. Представник поліції також зазначив, що зловмисникам зручна тиша, тож у разі нападу необхідно голосно кричати та, про всяк випадок, вивчити декілька прийомів самозахисту. Крім цього, присутні переглянули відеоролики, створені спеціально для того, щоб навчити дітей діям у таких ситуаціях. Лекція дійсно зацікавила студентів, тому не дивно, що на деяких лекторів чекав справжній "шквал" запитань. І на всі з них юнацька аудиторія отримала фахові відповіді. ДонНМУ.

текст - Ірина Полулях



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!