Фантастична перемога професора КНТУ на чемпіонаті світу з самбо!

29.10.16, 18:00

Професор кафедри експлуатації та ремонту машин КНТУ, доктор технічних наук Юрій Кулєшков став чемпіоном світу серед ветеранів самбо, який нещодавно проходив у Хорватії, повідомляє офіційний сайт університету. Раніше, в серпні, він виграв золоту медаль чемпіонату України з боротьби самбо серед майстрів. Неймовірний результат, враховуючи, що до літа 2016 року Юрій Кулєшков не боровся на офіційних змаганнях… майже 25 років!

Боротьбу самбо Юрій Кулєшков почав вивчати в 1970 році, коли йому було 15 років. Перший успіх прийшов вже після служби в армії: в 1977 році він став бронзовим призером першості Радянського Союзу по лінії одного з тодішніх Добровільних спортивних товариств (ті змагання проходили в місті Майкоп – центрі дзюдо і самбо СРСР). Після турніру Юрій Кулєшков отримав кваліфікацію майстра спорту СРСР. Потім були перемоги на чемпіонаті Союзу серед спортсменів Добровільного спортивного товариства «Трудові резерви», на чемпіонаті України по лінії ДСО «Колос». Проте, сам Юрій Володимирович не вважає ті результати дуже серйозними, за його словами, на той час він знаходився лише у третьому-четвертому ешелоні борців самбо з усієї УРСР.

Десь після 35 років Юрій Кулєшков повністю переключився на наукову, викладацьку і винахідницьку роботу. Навчання в аспірантурі (хоча в аспірантурі ще знаходив час тренувався), робота над кандидатською дисертацією, захист кандидатської дисертації, винахідницька діяльність, навчання у докторантурі, захист докторської дисертації, – а ще сім’я і робота,– вимагали повної віддачі, отже знайти час на самбо було зовсім неможливо.

Фактично, на борцівський килим Юрій Кулєшков не виходив 25 років. Повернувся в змагання майже випадково. «Влітку мене запросили на чемпіонат України серед ветеранів, – розповідає Юрій Володимирович. – Турнір проходив в Одеській області, я до цього ще не був у відпустці, тому вирішив сумістити приємне з корисним та відгукнувся на запрошення».

Результат виявився, м’яко кажучи, несподіваним – перше місце у ваговій категорії до 82 кг серед спортсменів віком 60-64 роки. І, найголовніше, – путівка у склад збірної України на чемпіонат світу серед майстрів самбо в Хорватію.

До цих змагань Юрій Кулєшков посилено тренувався протягом півтора місяця: двічі на тиждень заняття з самбо і двічі на тиждень – загально-фізична підготовка. Готуватися до чемпіонату світу допомагали тренер КДЮСШ №3 Володимир Долгіх і тренер ОК ДЮСШ «Ніка» Віктор Кулєшков.

На чемпіонаті світу серед майстрів самбо в Хорватії професор кафедри експлуатації та ремонту машин КНТУ Юрій Кулєшков виступав у ваговій категорії до 74 кг у віковій групі М6 (спортсмени 60-64 рр.). Усього в цій групі було вісім спортсменів. Змагання проходили за олімпійською системою: програв – вибув, виграв – пройшов до наступного раунду. Тобто борці не мали жодного права на помилку.

В першому ж раунді жереб визначив суперником Юрія Кулєшкова російського самбіста Моллагасана Халаєва, чемпіона світу з самбо серед майстрів 2012, 2013, 2014 років. Сутичка була дуже важкою, дуже нервовою, дуже напруженою, але завершилася перемогою українського спортсмена із перевагою усього в один бал!

Наступний поєдинок Юрія Кулєшкова також став неординарним, оскільки боротися довелося проти співвітчизника, також доктора наук і також професора (ним бум ректор Донбаської національної академії будівництва і архітектури у м. Краматорськ Василь Кравець)! У поєдинку двох професорів із України переміг представник КНТУ.

Нарешті, у фіналі Юрій Кулєшков переміг ще одного російського самбіста, багаторазового чемпіона світу серед ветеранів по дзюдо і по самбо, професійного тренера по дзюдо і самбо Владіміра Коржукова.

Як переміг? Юрій Кулєшков до сих пір не має пояснення. «Мій виступ на турнірі взагалі важко пояснити, – каже чемпіон світу з самбо серед майстрів. – Я здивований підсумками кожного двобою і мені не зрозуміло, як такий результат став можливим. Це щось із області фантастики».

А далі? За словами Юрія Кулєшкова, успішне цьогорічне повернення на килим на чемпіонаті України та на чемпіонаті світу серед майстрів надало йому великий заряд натхнення, завдяки чому з’явилось бажання повернутися до занять боротьбою самбо. І готуватися до наступного чемпіонату України серед майстрів.

До речі, вся збірна України виступила на чемпіонаті світу серед ветеранів самбо в Хорватії напрочуд вдало. Для порівняння: 2015 рік – лише одна золота медаль і підсумкове п’яте місце; 2016 рік – 6 золотих, 13 срібних, 18 бронзових нагород – ІІ загальнокомандне місце з 14 збірних.

Підготували Юрій Кулєшков і Олександр Виноградов



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!