Ще не Сорочинці, але…

05.10.16, 18:00

З 29 вересня по 1 жовтня в Кіровограді проходила міжнародна агропромислова виставка АГРОЕКСПО. Високий статус події засвідчує постійна участь міністрів сільського господарства, а в перший рік її і взагалі відкривав тодішній президент України В. Янукович! Ніхто ще не знав, що ми бачили його в останній раз, бо саме в Кіровограді він в останнє згадав про європейський вектор розвитку України та про необхідність забезпечення конкурентно - здатності нашого сільського господарства в Європейському співтоваристві...

Тоді, можливо через холоднечу та надмірний офіціоз і заходи безпеки, здавалося, що в проекту немає перспектив, але ні – з кожним роком тут все більше учасників і відвідувачів. Цього року, як і минулого, виставку відкрив міністр аграрної політики та продовольства, правда, вже інший – Тарас Кутовий. Він теж казав про актуальні на сьогодні речі – інвестиції, децентралізацію, підтримку вітчизняного виробника. Зазначимо, що буквально напередодні виставки, Кіровоград відвідала лідер парламентської фракції «Батьківщина» та одноіменної партії Юлія Тимошенко.

Послухати її в приміщенні музично-драматичного театру ім. Кропивницького зібралися не хто не будь, а аграрії, і говорили їм аж ніяк не про успіхи українського сільгоспвиробника та аграрної політики. Але це, як кажуть, політична теорія, а практики, тобто виробники сільськогосподарської продукції, взяли участь в АГРОЕКСПО. За три роки розширилася як територія самої виставки, до майже 100 тисяч квадратних метрів, так і географія. Цього разу до нас завітали виробники сільськогосподарської техніки з Білорусі, Молдови та країн Прибалтики, а Європа і світ були широко представлені світовими брендами сільськогосподарської техніки – JOHN DEERE, CLAAS, MASSEY FERGUSON та іншими, а всього було близько 500 виробників і продавців різноманітної номенклатури товарів сільськогосподарського призначення.

фото - Вікторія Талашкевич
фото - Вікторія Талашкевич
Відвідувачі могли ознайомитися з кращими зразками тваринництва і птахівництва, садівництва, зернової групи, засобів захисту і підживлення, посівної, ґрунтообробної і збиральної техніки і навіть надсучасних літальних апаратів – дронів і літаків. Причому, на виставці активно діяли як практичний майданчик в режимі тест- драйвів, так і теоретично – науковий, в режимі семінарів та конференцій. З кожним роком більшає і простих відвідувачів, тобто мешканців обласного центру, щоправда люди їдуть на виставку здебільшого в надії знайти продукти харчування по ярмарковим цінам, але майже ніхто не залишається байдужим до демонстрації зразків «Сезону високої сільськогосподарської моди», тобто – досягнень сучасної техніки та технології. Ті, хто бачив зразки тракторів, комбайнів ті іншої техніки вперше, не міг приховати здивування – раніше такі технології використовувалися хіба що в космічній галузі. Тут інколи просто вражає як дизайн, так і розміри – більшість зразків схожі на міжпланетні космічні станції, а не на тривіальні обприскувачі, комбайни, трактори чи сівалки. І все це в багатому комп’ютерному супроводі. Приємно, що навіть пересічні громадяни відзначають збільшення сегменту українського виробника, тобто машин і механізмів, зроблених в Україні. Та ж «Червона Зірка», яка віднедавна повернула ім’я засновників підприємства - «Ельворті», окрім грунтообробної і посівної техніки, виставила зразки абсолютно нового напрямку – екскаватори та підйомники – навантажувачі. Причому, голова наглядової ради П. Штутман, пізніше повідомив, що виставлена тут продукція «Ельворті» була реалізована майже повністю.


Отже, можна зробити висновок, що на мапі ділової України з’явилася ще одна яскрава зірка – АГРОЕКСПО. Відзначимо, що завдяки цій виставці, в Кіровоград по-справжньому повернулася традиція Єлисаветградських сільськогосподарських ярмарок і відродило традицію не хто інший, як підприємство, засноване ще в позаминулому сторіччі в Єлисаветграді. Таке ось маємо «наследіє царського режиму» в окремо взятому «імперському місті». Можливо ця виставка стане каталізатором не лише для розвитку аграрної галузі області в цілому , але і для реанімації традиції машинобудування Кіровоградщини? Мене давно і вперто на покидає думка, що при належній підтримці та при обмеженні тиску на виробника, на таких вставках був би достойно представлений і зернозбиральний комбайн олександрійського концерну «Лан» та його численні модифікації. Як могла б бути представлена продукція десятків інших заводів, які колись діяли на території області. Всі вони закрилися, як і програма «Лан», в першу чергу, через відсутність умов для виробництва, реконструкції чи модернізації. Можливо не всі знають, але «Лани» до цих пір ще працюють в деяких господарствах. Тепер наші політики і керманичі, що практично одне і те саме, кажуть про необхідність пошуку інвестицій для вітчизняного виробника, якого ж ми самі і загубили…

Як би там не було, але відвідувачі залишали виставку з почуттям отриманого оптимізму. Те, що вона корисна для фахівців – факт. А ще, АГРОЕКСПО повинна бути цікавою і для мешканців, причому не лише Кіровограда і області. В цьому році мені вдалося побувати на брендовому Сорочинському ярмарку в сусідній Полтавщині. Зрозуміло, що по масштабу відвідування, наша виставка до Сорочинців не дотягує. Сорочинці за два тижні відвідує кілька сотень тисяч осіб, а тут за три дні побувало лише 16 тисяч чоловік. Але Сорочинці, це перш за все – етнографія, концертні майданчики, народне мистецтво, легка промисловість(включаючи чималий сектор секонд - хенду! – авт). Причому, незважаючи на вік ярмарки, в Сорочинцях не позбулися недоліків – неймовірної тисняви, відсутності «зручностей» для людей і транспорту тощо. Кіровоградська виставка перевершує Сорочинську науковим інтелектом, технічною досконалістю і новими технологіями в сільському господарстві. Є у нас і етнографія, і мистецтво, і продукти харчування, хоча можна додати і легку промисловість, бо який же ярмарок без можливості вигідно по - ярмаркувати пересічним громадянам? До речі, шашликів – закусок на нашій виставці було не менше, до того ж наші наїдки були смачнішими! Нам залишається привітати організаторів і констатувати, що на сьогодні тут зроблено головне – в Кіровограді дійсно вдалося знайти «фішку», яка цікава як серйозним товаровиробникам, так і мешканцям області.

Сергій Полулях



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!