Маріуполь на межі

07.09.16, 18:00

6 вересня 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку творів художниць зі Сходу України Олени Украінцевої та Ганни Торкаєнко «Маріуполь на межі», яка презентується в рамках мистецького проекту «У нас єдина доля - ім’я їй Україна».

Вже вкотре в стінах музею відкривається виставка національно-патріотичного спрямування. Цей проект набуває особливого значення, адже відбувається він в умовах іноземного військового вторгнення та регіональної війни, яка у будь-який момент може перерости у війну повномасштабну. Понад два роки триває військове протистояння на Сході нашої країни, що набуло рис довготривалої позиційної війни. Тому не випадково основною складовою виставки стала презентація робіт написаних у прифронтовому Маріуполі.

Олена Павлівна Украінцева народилася 19 січня 1980 року в місті Маріуполь Донецької області. В 1995 році закінчила дитячу художню школу імені А.І. Куінджі, в 2001 році отримала вищу освіту в Приазовському державному технічному університеті за спеціальністю педогог-економіст, а вже в 2016 році отримала диплом за напрямком станковий живопис в Харківській державній академії дизайну і мистецтв.

Ганна Валеріївна Торкаєнко народилася 23 вересня 1971 року в місті Донецьк. В 1990 році закінчила Донецьке державне художнє училище і отримала спеціальність художник-оформлювач. Працювала вчителем малювання в школі. В 2004 році закінчила Донецький інститут соціальної освіти та отримала спеціальність вчитель образотворчого мистецтва. Працювала в ізостудії при дошкільному навчальному закладі.

В 2014 році з початком бойових дій Ганна була змушена покинути місто Донецьк і переїхати з родиною в місто Маріуполь де і проживає зараз. Ситуація, що склалася в країні та життя в Маріуполі спонукало художниць до творчого пошуку. Ганна Торкаєнко разом з Оленою Украінцевою створили творче об’єднання «Крот У» та приєдналися до мистецької акції Івано-Франківського художника-поета Петра Грицюка «У нас єдина доля - ім’я їй Україна» зі своїм виставковим проектом «Маріуполь на межі».

Це перший великий мистецький проект мисткинь. Крім міст України вони планують презентувати виставку «Маріуполь на межі» у Литві, про що зараз активно ведуться переговори. Також в планах художниць нові проекти: «Культурні ландшафти» та «Намалюй мені завтра».

На виставці представлено 23 живописні та графічні роботи, світлини та макети тетраподів (бетонних споруд, призначених для обмеження руху важкої військової техніки). За словами художниць назва проекту обрана не випадково, адже Маріуполь знаходиться на грані війни і миру. А для жителів цього міста кожен день є непередбачуваним. Автори проекту передали в своїх творах події в місті на Донеччині, які відбувалися впродовж останніх років. Особливо були ризиковані виїзди на блокпости на пленери. Але автори виставки загорілися цією ідеєю,тому труднощі їх не злякали.

Серед представлених робіт слід відзначити роботи Олени Украінцевої «Маріуполь. Порт» (2015), «Дєдуля» (2015), «Портрет солдата» (2015), «Широкіно» (2015), «Морпехи Саша та Ігор» (2015) та роботи Ганни Торкаєнко «Портрет дівчини переселенки» (2016), «За мужність» (2016), «Боєць спецназу» (2016), «Бувалий» (2016), які органічно доповнюють одна одну та створюють єдиний, цілісний експозиційний комплекс.

Презентований проект – це художнє переосмислення навколишньої дійсності, засноване на особистому спілкуванні з жителями міста й військовими, що перебувають на передовій. Спроба передати їхні емоції, сподівання, надії, характер. Це розповідь про місто, яке останній час знаходиться на межі, на межі світу і війни.

Виставка вже побувала у багатьох містах України: Ужгороді, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Самборі, Яремче, Бережанах, Запоріжжі та ін. Після презентації в нашому музеї, вона помандрує іншими містами, аби українці всієї країни пам’ятали свою історію та пишалися своїми героями.

Під час відкриття виставки виступили ініціатор презентації проекту в нашому місті відомий журналіст, громадській діяч Вікторія Талашкевич, теплі та дружні вітання прозвучали від волонтера ГО «Серця матерів» Олени Шпілівенко, слова підтримки та зворушливі слова подяки висловила директор громадської організації «Кіровоградський обласний благодійний фонд соціальних гарантій учасників та ветеранів АТО Ірина Коновалова. Презентували виставку автори - художниці Олена Украінцева та Ганна Торкаєнко.

На відкритті виставки до фондового зібрання музею авторами було передано роботу Ганни Торкаєнко «Портрет дівчини переселенки», 2016 (папір, пастель) та Олени Украінцевої «Будення», 2016 (полотно, олія).

Микола Правда - науковий співробітник

Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!