Сьогодні - День протидії торгівлі людьми

30.07.16, 14:00

Сьогодні - День протидії торгівлі людьми. Вимушені переселенці – особливо вразливі до експлуатації та торгівлі людьми. За визначенням Звіту Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році, Україна залишається «країною походження, транзиту та призначення для чоловіків, жінок та дітей, яких піддають примусовій праці та сексуальній експлуатації». У цьому ж звіті зазначається, що вимушені переселенці в Україні особливо вразливі до експлуатації.

За даними Міжнародної Організації з Міграції (МОМ), за роки незалежності від торгівлі людьми постраждали понад 160 000 українців. За даними МОМ, основними країнами, де українці стають жертвами торгівлі людьми, є Російська федерація (49%), Польща (14%), інші країни ЄС (13%), Туреччина (11%). У 6% випадків зафіксована торгівля людьми безпосередньо в Україні. Всупереч традиційному погляду, що у таких ситуаціях йдеться, як правило, про сексуальну експлуатацію, останні роки показують протилежну тенденцію. З усіх зафіксованих МОМ випадків експлуатації на сексуальну припадає лише 5%, 93% випадків стосуються трудової експлуатації. Для порівняння, у 2007 році на сексуальну експлуатацію припадало 52% випадків, 45% стосувалось трудової експлуатації.

Ще одним важливим аспектом є важливість привернення інтересу держави до проблеми торгівлі людьми, адже і згадані міжнародні звіти, і діяльність Карітасу свідчать: хоча Україна ратифікувала всі міжнародні акти і має відповідне законодавство, це питання рідко потрапляє в коло державних інтересів. Зокрема, про це свідчить і невелике фінансування (зокрема, в рамках «Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року» на 2016 рік передбачені видатки у сумі 98,8 тис. гривень) і факт, що у 2016 році лише 63 особи отримали статус постраждалих від торгівлі людьми (при тому, що МОМ виявила 491 такий випадок).
Проект Карітасу України «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми», який впроваджується у п’яти областях України - Київській, Харківській, Одеській, Львівській та Івано-Франківській (реліз та ілюстрації – у додатку). Інформаційні заходи серед потенційних мігрантів і жертв торгівлі людьми, а також допомога потерпілим у вигляді консультацій, соціального супроводу, психологічної допомоги – складові роботи Карітасу України у напрямі проблем міграції.

Маєте запитання, хотіли б дізнатися більше про торгівлю людьми чи інші проекти Карітасу Україна? Звертайтеся до комунікаційника Карітасу Odarka Bordun, Communication Manager
www.caritas-ua.org 'pr@caritas-ua.org' +38 044 467 60 80 +38 067 779 07 98



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!