Мотоцикл - не просто засіб пересування...

22.06.16, 10:00

Мототранспорт набирає все більше популярності серед населення України. З ним люди відчувають свободу та швидкість. Мотоцикл — не просто засіб пересування, що дозволяє швидко дістатися куди завгодно. Це можливість проявити незалежність характеру і відчути ні з чим не порівнянний драйв.

Мотоцикліст, як і водій автомобіля, обов’язково повинен мати водійське посвідчення.

У постанові Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» визначені такі категорії мототранспорту: «А1» - мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт; «А» - мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше; «В1» – квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кілограмів.

Підготовка водіїв для керування транспортними засобами категорій А1, А проводиться з числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 16-річного віку, а для керування транспортними засобами категорій «В1» – із числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 18-річного віку.

Тим, хто вже має посвідчення водія з більш високою категорією, наприклад, «В», що дозволяє керувати легковим автомобілем, відкрити категорії «А1», «А», «В1» (нижчі категорії) можливо лише після надання до сервісного центру МВС довідки про проходження 20-годинного курсу навчання з керування відповідним транспортним засобом у закладах, які мають відповідну акредитацію, обов'язково подаються документи, що підтверджують факт керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців та потрібно скласти практичний іспит з керування транспортним засобом відповідної нижчої категорії. А от починаючі водії, які не мають посвідчення водія для отримання категорій «А1», «А», «В1» повинні пройти підготовку водіїв транспортних засобів та скласти в будь-якому сервісному центрі МВС як теоретичний, так і практичний іспити зі знань Правил дорожнього руху.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 такі транспортні засоби потрібно ще й зареєструвати. З питань реєстрації громадянам необхідно також звернутися до будь-якого сервісного центру МВС. На зареєстрований мототранспорт видається свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, які передбачені чинним державним стандартом для цієї категорії транспортних засобів. Адже у разі керування незареєстрованим в установленому порядку транспортним засобом, працівники поліції мають право притягнути водія до адміністративної відповідальності і вилучити сам транспорт та доставити його на штрафмайданчик. В такому разі людині треба буде доводити право власності на транспортний засіб, а така процедура набагато клопітніша, аніж реєстрація власного майна.

Прес-служба регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!