Зіркова ніч у краєзнавчому музеї

19.05.16, 16:18

14 травня 2016 року, традиційно напередодні міжнародного Дня музеїв, приєднуючись до ХІІ міжнародної акції «Ніч музеїв», співробітники музею з друзями і партнерами підготували програму «Зіркова ніч у краєзнавчому музеї». Сьогоднішня програма включила у себе багато заходів, які відповідають темі, запропонованій міжнародною радою музеїв ІКОМ «Музеї та культурні ландшафти».

Усі ми: квіти, трави, дерева, люди - діти великої, могутньої Природи. Дихаємо одним повітрям, гріємося під одним сонцем, пускаємо коріння.

У сучасну епоху, коли планета переживає екологічну кризу, на міжнародному рівні розробляється стратегія захисту навколишнього середовища і культурної спадщини зокрема. Одним з можливих шляхів виходу з цієї кризи є відновлення, збереження і розвиток культурного ландшафту. Тому обрана тематика для Дня музеїв є як можливістю, так і викликом для музеїв, оскільки вона змушує їх переосмислити свою місію та розбудовувати свою культурну та соціальну роль. Ці перетворення є стратегічними для музеїв третього тисячоліття по всьому світу.

Привітали учасників свята Колос Вадим Іванович – заступник директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації, Агапєєва Наталія Юріївна – директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Виконуючи надзавдання – бути скарбницею історії та природи рідного краю, інформації, артефактів, що розповідають про них, а також – просвітницьким центром, близьким і зрозумілим людям різного віку, рівня освіти, кола інтересів, співробітники музею представили різноманітну програму. Тут були і концерти за участю юних учасників творчих колективів Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості з програмою «Україна – це ти!», вокалістів і музикантів кіровоградських музичних шкіл №1, №2, дитячо-юнацького центру творчості НВК №26, представниць імідж-центру «Ольга».

Після них виступали студентські колективи – симфонічний та камерний оркестри Кіровоградського музичного училища. З захопленням відвідувачі сприйняли виступ муніципального камерного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Юрія Любовича.

Порадував професійністю і різноманітним репертуаром військовий оркестр 3-го полку спецпризначення. Директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Агапєєва Н.Ю. передала нашим доблесним воїнам кошти, зібрані співробітниками та відвідувачами музею за останній час.

Завершували програму концертні виступи представників аматорських колективів Будинку культури «Авіатор» КЛАНАУ та знаного етно-фольк-гурту «Ексампея» Соколівського СБК Кіровоградського району.

Повністю відповідали темі гармонійного співіснування людини і природи – експозиція ландшафтної майстерні «Пан Тюльпан» та їхніх партнерів, майстер-класи по створенню «зелених куточків» у місті чи на присадибних ділянках. Знайшли своїх поціновувачів виставки на екологічну тематику «Заповідні місця Кіровоградщини» та «Портрети макросвіту», створені співробітниками відділу природи музею з викладачами Кіровоградського державного педагогічного університету Гулаями Віталієм Володимировичем та Олександром Володимировичем, з якими відбулась цікава зустріч. Поряд були розгорнуті виставки творів декоративно ужиткового мистецтва та проводились майстер-класи з виготовлення робіт з природних матеріалів, у яких взяли участь майстрині І.І.Поляруш, Н.В.Завалій (Кіровоград) та Луніної Л.Г., Прудкіної Н.І. (Олександрія). А увечері, на подвір’ї музею показували відеофільми про природні заповідники і заказники Кіровоградщини, віртуальну екскурсію по заповіднику-музею І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) Хутір Надія.

Про збереження культурної спадщини йшлося у залах відділу історії. Експонувалисьвиставки «Родина Крангач на захисті країни»(створена до Дня Перемоги) та «Писанки Ірини Михалевич» (за каталогом С. Кулжинського «Описаніе колекціи народныхъ писанокъ» 1899 року). Там же відбулись: презентації інтерактивної екскурсії «Таємниці бабусиної скрині» та книги Сергія Гейка «Єлисаветградщина. Часи тривог і сподівань (1917-1922)». Пісні про воєнні роки виконав Симонов С.І. Відбулось театралізоване дійство «Велич Єфрема Мухіна» у виконанні студентів медичного коледжу ім. Є.Мухіна.

Створювали особливу атмосферу зв’язку різних епох співробітники музею у костюмах минулих часів.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!