Що робити при укусах бджіл, ос, джмелів, шершнів?

05.05.16, 10:00

Усі комахи, які жалять (оси, бджоли, джмелі, шершні) мають гостре жало, розташоване на задньому кінці їхнього черевця. Жалячи, комаха встромляє гостре жало в шкіру людини і впорскує через нього отруту. Біль і запалення на місці укусу комахи виникають саме через отруту. З отрутою комах пов'язаний і ризик розвитку важких алергічних реакцій.

Деякі комахи (наприклад, бджоли) залишають жало в ранці. Жало бджіл здатне самостійно заглиблюватися в рану і продовжує вводити отруту навіть після відриву від комахи, саме із цієї причини його потрібно видалити якомога швидше. Укуси жалких комах (бджіл, ос, джмелів) особливо небезпечні для людей з підвищеною чутливістю до їхніх укусів.

Деякі люди реагують на них розвитком алергічної реакції (анафілактичний шок, набряк Квінке), яка проявляється як кропив'янка (червона висип по всьому тілу, що свербить), серцебиття, головний біль, болі в попереку і суглобах, сильний набряк, підвищення температури тіла і озноб, нудота, блювання, задишка із ускладненим видихом, судоми і непритомність. Алергічна реакція може розвинутись навіть у відповідь на укус однієї комахи. Від одного укусу виникає короткочасний біль і печіння, а потім почервоніння і набряк в місці укусу. Набряк і почервоніння зазвичай проходять через 1–5 днів. На обличчі, біля очей, набряк може триматися до восьми днів.

Перша допомога при укусах бджіл, ос, джмелів, шершнів: • Виявивши в місці укусу жало, необхідно обережно видалити його з ранки пінцетом. Не рекомендується видавлювати жало пальцями, бо це може призвести до поширення отрути. • Потрібно обробити місце укусу розчином спирту або йоду. • До місця укусу слід прикласти холод. Для цього можна застосувати грілку з холодною водою або рушник, змочений у холодній воді. Холод допоможе зменшити біль і набряклість. • Потерпілому при укусах жалких комах треба давати рясне пиття. • Потерпілому зі схильністю до алергічних захворювань треба дати випити антигістамінний препарат. • У разі появи симптомів важкої алергічної реакції потерпілому слід терміново викликати швидку допомогу або доставити його в медичний заклад. Хоча більшість укусів комах можна лікувати в домашніх умовах, та деякі з них все ж потребують медичного втручання. Звернутися до лікаря потрібно, якщо реакція супроводжується ознаками інфекції (посилюються біль, набряк, почервоніння, дренування гнійників або лихоманка).

Необхідно обов’язково звернутися до лікаря, якщо: – на тілі пацієнта більше 10–20 укусів комах, особливо якщо пацієнт — дитина, літня людина чи пацієнт із хронічними захворюваннями; – якщо укус комахи припав на внутрішню частину рота або горла; – якщо укус комахи прийшовся в очне яблуко; – якщо за попередніх укусів була алергічна реакція; – якщо реакція супроводжується ознаками інфекції (посилюється біль, набряк, почервоніння, дренування гнійників або лихоманка). Увага! До прибуття лікаря необхідно забезпечити спостереження за станом хворого, при зупинці дихання і серцевої діяльності необхідно почати проведення реанімаційних заходів.


автор - Юрій Лісніченко, написано для Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!