​На відміну від чоловіків, до жінки-політика більше уваги, немає шансу на помилку

09.04.16, 14:00

З якими перепонами стикається сучасна жінка-політик? Чи дійсно ті стереотипи, які багато років панують в нашому суспільстві впливають на них? Та – як бути жінкою, якій довірились люди? На ці питання я знайшов відповіді спілкуючись із депутатом Фортечної районної у місті Кіровограді ради Іриною Жаровою.

Чи важко бути жінкою в сучасній політиці, лідером якому довірились люди?

-В сучасній Україні не важко бути тільки лежнем. А якщо до функцій лідера, чи політика додати зовнішні характеристики „слабкої” статі – емоційність, вразливість, бажання захисту, то, звичайно, бути жінкою-лідером нелегко. Суспільство завжди надто обережно ставилось до жінки – керівника. Як правило, вважали, що ці жінки або незаміжні, або бездітні, або аморальні і їх „проштовхують” за якісь певні послуги чоловікам. Це було викликано тим, що чоловіча влада створювала таку характеристику жінкам, потенційним конкурентам. Після РеволюціїГідності багато що змінилося у свідомості суспільства. На мій погляд, це один із кроків до нашої європейськості. Сміливі призначення жінок на посади голів ОДА, потім обрання жінок головами обласних рад.

А як ставляться жінки-колеги одна до одної?

-Ми зараз почали отримувати певну демократичну гендерну перемогу. Жінки починають підтримувати жінок. Раніше з цим було складніше. Мені приємно від порозуміння з моїми подругами – це моя моральна підтримка. З депутатками ради, незалежно від партійності, теж знаходжу порозуміння.

- В чому різниця між жінкою політиком та чоловіком в сучасній Україні?

Різниця і справді є. Навідміну від чоловіків, до нас завжди набагато більше уваги, немає шансу на помилку. Щодня необхідно доводити своїм колегам-чоловікам власну спроможність зробити все на тому ж рівні, а часто й краще.

А які риси має мати сучасна жінка політик?

-Багато в нашій роботі вирішує харизма. Вона дозволяє переконувати власних опонентів доходячи до консенсусу в інтересах громади. Без харизми у політиці не буває особистостей. Лідерок є багато, але тільки харизматичні мають обличчя, впевненість, прихильників чи опонентів. Зникне харизма - зникне і політик.

Текст - Олександр Гергардт



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!