Обережно - ожеледиця, а ви - не на ковзанах!

11.01.16, 10:00

Як поводитися під час ожеледиці, щоб не потрапити до травмпункту?

По слизькій поверхні необхідно ходити не поспішаючи, розслабивши ноги в колінах і ступаючи на всю ступню. Руки не повинні бути зайняті сумками, а якщо сумка все ж є, то вона має бути такою, щоб можна було носити її через плече. Під час руху не тримайте руки в кишенях, бо можете зазнати важких травм та переломів після падіння.

Під час ожеледиці необхідно підготувати відповідним чином взуття. Для цього можна прикріпити на каблук шматок поролону чи лейкопластиру або натерти наждаковим папером підошву та прикріпити його на підошву, або намазати підошву клеєм типу «Момент» — і поставити взуття на пісок для утворення шорсткого шару. Найкращими для ходіння по слизькій поверхні є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи без великих каблуків.

Обходьте металеві кришки люків, вони, як правило, покриті льодом, можуть бути погано закріплені і перевертатися, що збільшує небезпеку отримання серйозної травми.

Не ходіть по краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах — особливо. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду й ожеледі. Пам’ятайте, що в ожеледь значно збільшується гальмівний шлях машини і що падіння перед транспортним засобом, який рухається, призводить до загибелі або до інвалідності.

Тримайтеся подалі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже великою небезпекою є бурульки. У період танення льоду і снігу бурульки становлять найбільшу небезпеку.

Під час руху в ожеледь будьте готові до падіння. При порушенні рівноваги швидко присядьте. Це найреальніший шанс залишитися на ногах. Та якщо утриматися все ж не вдалося, то падайте з мінімальною шкодою для свого здоров’я. Для цього відразу присядьте, щоб знизити висоту падіння, згрупуйтеся і напружте м’язи, а торкнувшись землі, обов’язково перекотіться — від цього удар пом’якшиться.

Якщо після падіння відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини, гематоми — негайно зверніться до лікаря чи в травматологічний пункт, інакше можуть виникнути ускладнення. Будьте обережними, коли виходите на вулицю. Дотримуючись описаних порад, ви мінімізуєте ризик падіння під час ожеледиці.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!