Емоційно-мотиваційний етюд про навчальну поїздку до Одеси

26.12.15, 18:00

Кіровограді Сергій та Ірина Ткаченки, а також Ірина Іванова взяли участь у навчальній поїздці до Одеси - у рамках програми Networking Study Visit (організатор - Британська рада, програма "Active citizens").

Далі - пропонуємо вашій увазі емоційно-мотиваційний етюд від подружжя Ткaченків!

Знайомство з Британської радою та її окремою програмою "Active citizens" відбулося у червні: нам зімпонували цінності та підходи Британської ради, можливості, підтримка професійних тренерів підсилювали віру в те, що кожен громадянин може посилювати свою активність, здійснюючи локальні зміни. Як результат - проект Media camp "Чистий простір" був підтриманий Британською радою. Ми виросли на декілька рівнів як організатори освітніх таборів, зрозуміли, що це наша ніша і, що найголовніше, цей формат подобається не тільки нам:)

Серед активних кіровоградців, які долучилися до участі у програмі Британської ради, Ірина Іванова - наша колишня студентка, а тепер - колега і партнер! До речі, проект Іринки дуже сподобався Британській раді, тож незабаром на неї чекає освітня поїздка до Великобританії! Уявляю, на які проекти знайде там натхнення невгамовна Ірина Іванова!

Отож всі троє - я, Ірина Іванова та Сергій Ткаченко - ми пройшли відбір на участь в Odessa Networking Study Visit, який відбувся 14-17 грудня 2016 року. У заході взяли участь 40 активістів з усієї України! Ми мали можливість спілкуватися з керівником Одеської митниці державної фіскальної служби Марушевською Юлією, активісткою Майдану. Говорили про виявлені проблеми митниці та шляхи їх вирішення. Були приємно здивовані і вражені ерудованістю пані Юлії ,а ще - підходами її команди до вирішення проблем на митниці. CivilSocietyLab - формат, в якому нам запропонували працювати командно.

Наша група займалася питання неформальної освіти. Ми зрозуміли, що проблеми в системі освіті у всіх вузах однакові, і вирішити їх можливо за допомогою того ж проектного підходу, який базується на програмах довгострокової дії.Звичайно, без змін ментально-світоглядних вуз не зміниш, але альтернативи можна просувати і вони ефективніші, ніж гібридні пережитки радянської системи.
Моє найбільше відкриття в Одесі - це Impact Hub Odessa. Це нова освітня формація для нетворкінгу, за якою, я переконана, можуть працювати вузи. Ще одна цікава локація - Центр обслуговування громадян - унікальний найяскравіший приклад адміністративної реформи в Україні, який реалізовується в Одесі. Цей проект утворений за ініціативою та підтримкою голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі, одеського міського голови Геннадія Труханова, Міністерства юстиції України та Фонду Східна Європа. Перші кроки до його реалізації було зроблено 29 червня 2015 року під час підписання Меморандуму про співпрацю з реалізації Програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади».
Ще один дієвий проект для громади - Громадська приймальня, яка працює в стократ ефективніше старої бюрократичної системи. Було б корисно побачити тим, хто стверджує, що змін немає і реформи не працюють. Працюють. Там, де хочуть їх впроваджувати, а не робити імітацію. У категорії неочікуваних локацій: візит до студентського туристичного клубу «Романтик» спортивного комплексу Одеського політехнічного університету.

Позитивний приклад громадської відповідальності за туристичний проект сучасного покоління романтиків-туристів. Ми теж за своїм світоглядом романтики і туристи, було що перейняти у завзятих одеських мандрівників. Через конфлікт Авакова з М. Саакашвілі зустріч з одеським очільником не відбулася, проте з нами поспілкувалася його заступниця Марія Гайдар. Ще було знайомство з одеськими активістами, волонтерами, ініційованими ними проектами, діяльністю еколого-натуралістичного підрозділу Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, на базі якого працювала ярмарка-виставка з новорічними сувенірами, які були виготовлені дітьми з Одеської області - це вражало.

автор - Ірина Ткаченко

P.S. Емоційна карта освітньої подорожі до Одеси - строката і тепла. Концентрація позитивних і активних людей в такому місті надихає, спілкування з ними відкриває нові візії на своє життя у всіх його розрізах - від особистого до громадського та професійного. Я не думала, що Одеса буде такою комфортною і близькою емоційно. Це, звичайно, від того, що ти був поруч зі мною, Сергій Ткаченко. Я переконалася остаточно, що мрії здійснюються, а думки матеріалізуються. Цей візит став не підсумковим у кінці цього року, він вже окреслив початок 2016 року - який у нас буде насиченим на освітні табори, проекти, стажування, зустрічі, зміни! Насправді людині не багато потрібно - знати, що те, що вона робить, потрібне людям. Ми вдячні за цю можливість розвиватися і навчатися, за віру в нас, за всі ті конструктивні освітні практики, які допомагають викладачеві бути активним громадянином - відкритим, дієвим, цікавим, продуктивним, позитивним, потрібним... Є люди, без допомоги яких для нас з Сергієм цієї поїздки не було б: наша команда партнерів-друзів-колег-кумів-поетів-музикантів! Спасибі вам, друзі!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!