​Як дитині зі сходу пережити втрати?

08.12.15, 12:00

Двадцять батьків з дітками, які переселилися зі сходу України в Кіровоград, взяли участь в психологічному тренінгу в рамках проекту «У дбайливій оселі – діти веселі!». Проект реалізують ініціативна група переселенців, громадська організація «Спільна дія», управління освіти Кіровоградської міської ради та обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка. Проект профінансовано Stabilization Support Services та КримSOS за підтримки Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Британського уряду.

Тренінг провели практикуючий психолог Оксана Шершень та ініціатор проекту Олена Ткаченко, яка з родиною переїхала з Донецька.

Для дітей, які прийшли на тренінг з батьками, працівники бібліотеки організували цікаву програму, грали в настільні ігри, спільно робили новорічні листівки, малювали, читали. А батьки в цей час разом з психологом шукали відповіді на запитання: як допомогти дитині швидше адаптуватися до нових умов та пережити втрати? Історії переселенців вражають. Валентина переїхала з 8-річною донечкою з Луганська, який обстрілювався: «Мы выехали, потому что ребенок сказал: «Я хочу жить!». Діана приїхала в Кіровоград з маленькою 1,5-річною дитиною, сестрою, мамою та чоловіком: «У моего ребенка на почве пережитого, обстрелов, начался дерматит. Нас не понимают в детской поликлинике, мы там никому не нужны. Моя сестра пока не нашла общего языка со своими сверстниками в школе».

Борис з Тетяною перебралися зі сходу з великою родиною – у них семеро дітей: «Сначала мы приехали в Александрию. Жили там в гостинице. Потом решили переехать в Кировоград, чудом нашли квартиру. Смотрели много вариантом, но, к сожалению, нам они не подходили. На остановке случайно разговорились з мужчиной, а он сдавал 4-комнатную квартиру. Сняли, сейчас старшие дети учатся в школе, а младшие дома, садик, что нам предложили очень далеко и мы не можем их возить. Со школой нам повезло, там очень хорошие педагоги. Для детей проводят очень много внеклассных мероприятий. И они с охотой ходят в школу. Государство платит нам с женой заработную плату и деньги на детей, поскольку мы создали детский дом семейного типа. Квартиру мы оплачивает с этих денег. Найти работу в Кировограде я не могу».

«Проблеми батьків-переселенців дуже схожі. Вони шукають роботу, житло, влаштовують дітей у школи та дитячі садочки, шукають, де підстригти дитину чи випрати речі безкоштовно, бо на все не вистачає коштів. Зрозуміло, що в такій ситуації менше часу залишається на дитину, ми подали проект, щоб привернути увагу до психологічних проблем дитини», - зазначила голова громадської організації Спільна дія» Ірина Малик.

За словами тренера Оксани Шершень, довірлива обстановка на тренінгу показала настільки сьогодні важливий професійних підхід психологів у діагностиці стану дитини, що пережила військові дії на сході. «З дитиною, яка пережила втрати, повинна проводитися системна корекційна робота», - підкреслила тренер-психолог.

Батьки, які взяли участь у тренінгу, відзначили, що подібні тренінги дуже потрібні, вони домагають скоректувати їхню модель поведінки, а як результат – зробити щасливою дитину.

Громадська організація «Спільна дія» видала буклети з порадами батькам та психологам, вони розповсюджені у школах міста, серед психологів та переселенців.

Довідка: Громадська ініціатива КримSOS є однією з найбільших ініціатив, що впроваджує різноманітні програми для допомоги внутрішнім переселенцям. КримSOS має усталену співпрацю з Міністерством соціальної політики України та іншими органами державної влади і працює в тісній співпраці з міжнародними організаціями. Проект Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Великої Британії під назвою «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення» спільно впроваджується КримSOS з StabilizatSupportServices, які здійснюють нагляд за вибором ініціатив для внутрішніх переселенців та діяльністю груп внутрішніх переселенців, що просять підтримки.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!