Культурний обмін Кіровоград-Львів

03.12.15, 14:00

Днями у відділі музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» відбулася презентація програми культурного обміну, який відбувся з 9 по15 листопада у Львові в рамках проекту «Від руйнування до творення. Шляхи примирення в українському суспільстві» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (асоціація народних університетів Німеччини – DVV International).

Учасники тренінгу – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Олена Степанок та науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Леся Дмітрієва залюбки ділилися з присутніми колегами своїми враженнями, цікавими фактами, набутим досвідом в рамках роботи програми.

В роботі програми культурного обміну взяли участь представники різних культурних установ, методисти з бібліотек, департаментів освіти і науки, молодіжних громадських організацій, волонтери, письменники, журналісти, актори театрів з Києва, Житомира, Кіровограда, Полтави, Миколаєва, Кременчука, Сум, Хмельницького, Херсона, Скадовська та Черкас. Організаторами проекту була розроблена насичена програма візитів (з 9 по 15 листопада) до різних установ міста Львова, кожного дня відбувалися знайомства з тими людьми, які змогли всупереч багатьом перешкодам знайти себе і створити власні проекти, обговорення найважливіших тем, які стосуються культурного життя міста тощо.
Захоплюючим і цікавим було відвідування Львівської мерії, розповіді про Інститут міста Львова, їхні культурні проекти, екскурсії центром міста, знайомство з партнерською урбан-ініціативою «Кластер». Особливо запам’ятався виїзд до мережі центрів освіти дорослих у Яворівському районі Товариства краєзнавців Яворівщини «Гостинець», де ми мали змогу побачити, як навчаються новому дорослі люди, як розвиваються народні ремесла Львівщини. Співробітники музею вчилися розмальовувати яворівську іграшку, ознайомлювалися з традиціями центра «Мастак». Також учасники культурного обміну відвідали Центр міської історії Центрально-Східної Європи, де мали можливість познайомитись з філософом Орисею Білою, яка читала лекцію про «Невідомий-відомий Львів: пам'ять поколінь та примирення пам’ятей», керівник центру Софія Дяк презентувала проект «Простір синагог».
Після обговорення цих тем було запропоновано переглянути виставку «Велика війна 1914», яка вразила відвідувачів своїми мультимедійними технологіями. В музеї етнографії відбулася зустріч із письменницею, лауреатом премії ім. Т.Г.Шевченка Галиною Пагутяк, яка розповідала про свою творчість, ділилася враженнями від перебування в країнах Сходу. Український Католицький Університет вразив своїми навчальними корпусами, програмами для студентів та затишною атмосферою. В ньому відбулася зустріч з відомим вченим-істориком Ярославом Грицаком, обговорення теми «На світанку нової України». А ще в приміщенні Колегіуму Університету діє Центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус», в якому молодь-асистенти та особи з розумовою неповносправністю живуть разом, пристосовуються до реалій життя, беруть активну участь у житті студентської спільноти. В студії медитації та йоги «MANTRA HOUSE» учаcників програми вчили правильно дихати, медитувати, вести здоровий спосіб життя. Такі заняття були цікавими і викликали неабиякий інтерес. Також у Львові ділилися своїми здобутками у галузі кіноіндустрії.
Обговорення соціальних документальних фільмів, дискусія на тему «Культура кіноклубів в Україні» нікого не залишила осторонь. В Музеї Ідей відбулося знайомство з соціально-культурним проектом «Відкриваємо двері дітям» (спроба мистецькими засобами привернути увагу суспільства до проблеми виховання дітей в інтернатах). Завжди відкритий для усіх бажаючих Театр для діалогу – проект Громадської організації Наталії Проць «Центр просвітництва та розвитку людини», який діє в урбан-бібліотеці. В ній відбулася зустріч з учасниками проекту – переселенцями з окупованого Донбасу, які показували невеличкі мініатюри з власного життя. Дійсно, місто Львів вразив не тільки своєю історією, архітектурою, гостинністю, привітними мешканцями, але й різноманітними культурними ініціативами та проектами. Адже гаслом цього міста є вислів: «Львів відкритий для світу». Висловлюємо щиру вдячність керівникам та координаторам проекту - громадській організації інформаційно-дослідному центру «Інтеграція та розвиток» в особі пані Юлії Голодніковій та Галині Шамковій за незабутні зустрічі, знайомства, насичену й цікаву культурну програму.

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!