Хто отримає цього року премію імені Олександра Осмьоркіна?

18.11.15, 16:00

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна презентовано виставку творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у 2015 році.

автор - Андрій Кадигроб
автор - Андрій Кадигроб
Обласна премія в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна заснована Кіровоградською обласною радою в 2005 році на клопотання Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України і встановлюється у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв».
автор - Андрій Кадигроб
автор - Андрій Кадигроб
Цьогорічними номінантами на здобуття премії є:
- в номінації «національна традиція» - Кіровоградська обласна організація НСХУ запропонувала до розгляду журі творчі доробки А.М.Кадигроба як такі, що наслідують традиції реалістичної школи сучасного українського живопису, а рада відділу культури і туризму Ульяновської райдержадміністрації Кіровоградської області твори різних років самодіяльного художника С.П.Степанюка;
- в номінації «новітні спрямування» - художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна подав оригінальні твори А.В.Хвороста, що втілюють нонконформістські форми світогляду в сучасному образотворчому мистецтві нашого краю;
- в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» - за пропозицією науково-методичної ради Кіровоградського обласного художнього музею маємо творчий колектив у складі: Т.О.Ткаченко (директор музею), В.Г.Ноженко (головний зберігач фондів) та А.Д.Кімнатний (завідувач відділом - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна») за створення друкованого проекту – комплекту листівок «Кіровоградщина очима художників», який презентує репродукції творів відомих художників-земляків починаючи від ХІХ ст. і до сучасності із зібрання музею.

автор - Андрій Кадигроб
автор - Андрій Кадигроб
Слід відзначити, що художники А.М.Кадигроб та А.В.Хворост добре знані в місті Кіровограді. Так, Андрій Кадигроб відомий як активний учасник та куратор художніх проектів «Диво-писанка» та «Диво-птах» в рамках Всеукраїнського фестивалю «Парад вишиванок», а також як ініціатор проведення щорічного Великоднього благодійного аукціону творів образотворчого мистецтва.

Закінчивши у 2005р. видавничо-поліграфічний факультет Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», він успішно реалізує себе і як живописець. У 2006р. став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України в номінації «за творчі досягнення». Його мистецькі пошуки в області реалістичного живопису, продовжують традиції, що склалися в українському образотворчому мистецтві в 1980-х рр. Для його пейзажних та натюрмортних композиційних мотивів характерні простота сюжету, барвиста насиченість, відвертість кольорової гами. У своїх творах він неначе хоче зафіксувати на полотні миттєві сплески світла, що перетворюють буденні сюжети в яскраві осередки природного середовища.

автор - Андрій Хворост
автор - Андрій Хворост
А ось Андрій Хворост, який нещодавно, до речі, обраний головою правління Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України, є відомим художником-дизайнером, недаремно ж у 2009р. був представлений на Міській дошці пошани в номінації «Кращий дизайнер року». Випускник Дніпропетровського державного художнього училища ім. Є.В.Вучетича (1987р.) та Української академії друкарства у м. Львові (1995р.), він активно займається мистецтвом екслібрису (художнього знаку) і є учасником престижних міжнародних виставок екслібрису - «21 СТОЛІТТЯ», м. Париж (Франція) та «Theatre and life», м. Вільнюс (Литва), а також розробляє своє бачення живописної картини. Його творчість можна характеризувати як нонконформізм нової хвилі.
автор - Андрій Хворост
автор - Андрій Хворост
Пройшовши шлях від книжкової графіки та графічного дизайну до живопису, він органічно переносить на полотно і елементи їхньої мови, створюючи особливий світ власних образів. Через так звану «зовнішню простоту» художник провокує глядача до роздумів над проблемами сучасності, часто в його композиціях знаходимо особистий іронічний погляд на культ «споживання життя», який продукує сучасне інформативне суспільство.

автор - Сергій Степанюк
автор - Сергій Степанюк
Творчість самодіяльного митця з Ульяновки Сергія Степанюка - це своєрідна суміш української традиції народної картини і великого бажання освоїти професійне ремесло художника. Але, на мою думку, досить складно знайти порівняльні характеристики художника, який має професійну освіту і самоука (звісно, якщо він не геній). Щоб змінити ситуацію, треба створювати окрему номінацію або окрему премію, яка б охоплювала творців самодіяльного та наївного мистецтва, адже наївне мистецтво - це особливий, самобутній світ безпосереднього сприйняття і художнього відтворення життя, в якому головним є не майстерність чи інноваційна ідея, а особиста чуттєвість і відвертість художнього виразу. І все ж всім митцям-номінантам щиро бажаємо перемоги в здобутті престижної мистецької премії, а шанувальників образотворчого мистецтва запрошуємо відвідати виставку їх творів, презентовану в художньо-меморіальному музеї відомого художника і педагога Олександра Осмьоркіна.

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна презентовано виставку творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у 2015 році.


Андрій Надєждін, провідний науковий співробітник художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна




  • автор - Андрій Хворост
  • автор - Андрій Кадигроб
  • автор - Андрій Кадигроб
  • автор - Андрій Кадигроб
  • автор - Андрій Хворост
  • автор - Сергій Степанюк
  • автор - Андрій Хворост

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!