Стартував конкурс на адміністративні посади до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

10.10.15, 16:00

Нещодавно створена Конкурсна комісія з відбору кандидатів на адміністративні посади до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури сьогодні працює в активному темпі і, що надзвичайно важливо, відкрито для широкого загалу громадян. Її засідання транслюються в онлайн-режимі, що дозволяє всім бажаючим спостерігати за перебігом цього процесу. Для чого потрібне призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та інших її співробітників? Хто може подавати документи на конкурс? Яким буде порядок їх розгляду та ухвалення рішень? Кому віддаватимуть перевагу – «новим обличчям» чи «досвідченим спеціалістам»? Ці та інші питання ми обговорюємо з головою Конкурсної комісії, правозахисницею, доктором юридичних наук, професором Катериною ЛЕВЧЕНКО.

Голова Конкурсної комісії, правозахисниця, доктор юридичних наук, професором Катерина ЛЕВЧЕНКО
Голова Конкурсної комісії, правозахисниця, доктор юридичних наук, професором Катерина ЛЕВЧЕНКО
- Чому призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора та членів його команди є вельми важливим для України і привертає суспільну увагу?
- Спеціалізована антикорупційна прокуратура необхідна для того, щоб працювало Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Спеціалізована антикорупційна прокуратура здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування Національним антикорупційним бюро України; підтримує державне обвинувачення у відповідних провадженнях, а також має представляти інтереси громадянина або держави в суді у випадках, пов’язаних із корупційними правопорушеннями НАБУ перебуває в стані формування, вже перші працівники взяті на роботу, ще раніше призначений голова НАБУ. Тому потрібно, щоб був призначений Спеціалізований антикорупційний прокурор, який має статус заступника Генерального прокурора, і, відповідно, співробітники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Власне така прокуратура була створена наказом Генерального прокурора України Віктора Шокіна від 22 вересня 2015 року – як структурний підрозділ Генеральної прокуратури. Конкурсна комісія фактично була обрана незадовго перед тим. Вона формується з членів, яких визначила Генеральна прокуратура (це 4 особи) та тих, кого обрала Верховна Рада (7 осіб). Парламентарі проголосували за своїх представників 17 вересня, а 21 вересня вже відбулося перше засідання нашої Комісії. Були вирішені організаційні питання, мене обрали головою Конкурсної комісії, Віталія Шабуніна – секретарем. До 1 жовтня Комісія розробила та прийняла порядок проведення відкритого конкурсу з відбору кандидатів на адміністративні посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Тобто, ми роботу не затягуємо, це було б неправильно.

- Хто увійшов до Конкурсної комісії?
- Верховну Раду представляють як фахові юристи, так і громадські діячі. Серед них Володимир Горбач, Володимир Філенко, Віктор Шишкін, Євген Нищук, Віталій Шабунін, американський прокурор Мері Батлер. Мою кандидатуру також підтримали парламентарі. Від Генеральної прокуратури до Комісії входять перший заступник Генерального прокурора України Юрій Севрук, а також Юрій Грищенко, Роман Балита, Микола Садовий.

- У чому полягатиме робота Комісії?
- Комісія організовує відкритий конкурс на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Усього передбачено 12 посад. І наше завдання – відібрати по 3 кандидати на кожну посаду. Це передбачено Законом України «Про прокуратуру». Але спочатку ми маємо відібрати кандидатів на посаду Спеціалізованого антикорупційного прокурора. В законі не зазначено, скільки має бути цих кандидатів, тобто, ми маємо добрати не менше двох. Хоча, звісно, ми можемо запропонувати й більше кандидатур. Свої пропозиції ми передаємо Генеральному прокуророві, він обирає з поданих нами кандидатів одного і затверджує на посаді. Саме керівникові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Конкурсна комісія передаватиме подання щодо пропонованих кандидатів на інші адміністративні посади в цій прокуратурі, серед яких перший заступник керівника, заступник, начальник управління, начальники відділів. Тобто, свою команду він призначатиме сам. Конкурсна комісія відпрацювала та затвердила порядок проведення відкритого конкурсу по відбору кандидатів на адміністративні посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Цей порядок важливий для нас, бо регламентує нашу роботу. І ще більш важливий він для громадян, які хочуть подавати свої кандидатури для участі в цьому конкурсі. Тож порядок має бути зрозумілим. З 8 жовтня вже оголошено конкурс.

- Хто може подавати заяви на адміністративні посади до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури?
- Ця норма регламентується статтею 27 Закону України «Про прокуратуру». Відповідно до неї, у такому конкурсі можуть брати участь люди, які мають вищу юридичну освіту, володіють державною мовою, не мають судимості. Вони також повинні мати 5 років стажу роботи в органах прокуратури. Не обов’язково, щоб йшлося про теперішній стаж роботи на посаді, можливо, хтось працював в органах прокуратури раніше, а потім перейшов на іншу роботу. Закон визначає неодмінний термін прокурорської роботи. Одразу зауважу, що в суспільстві є багато питань щодо цього пункту. Бо Антикорупційне бюро і антикорупційна прокуратура створювалися на вимогу щодо очищення органів влади, їх кардинального реформування. Це був наслідок Революції Гідності, яка відстоювала суспільні зміни. Багато хто вважає, що для боротьби з корупцією мають бути задіяні зовсім нові спеціалісти, які можуть і не мати п’ятирічного прокурорського стажу. Головне, щоб у них була вища юридична освіта, і вони могли здійснювати прокурорські функції. В Конкурсній комісії також неоднозначні підходи до цієї норми. Частина Комісії вважає, що ця норма прийнятна і її не треба змінювати. А частина пропонує розширити базу для подання документів претендентів на участь у конкурсі. Треба мати на увазі, що чинну систему може змінити лише Верховна Рада. Але для цього, на жаль, фактично нема часу. Конкурс відкривається на підставі чинного законодавства.

- Чи застосовуватиметься до кандидатів перевірка на поліграфі? І яке вона матиме значення для остаточного рішення Комісії?
- Порядком проведення конкурсу передбачається, що може застосовуватися перевірка з використанням поліграфу. В разі необхідності Комісія може ухвалити відповідне рішення. Метою проведення перевірки за допомогою поліграфа може бути отримання даних про особу, яка претендує на зайняття адміністративної посади.

- Чи може кандидатом на посаду Спеціалізованого антикорупційного прокурора бути політична фігура – якщо вона має юридичну освіту?
- Ні, не може бути політична фігура. Є вимоги до сумісності посад. І людина, яка займається політикою і є представником чи представницею тієї чи іншої політичної партії, не може обіймати посади в будь-якій прокуратурі, відповідно – і в Спеціалізованій антикорупційній.

- Призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора ґрунтується на довірі суспільства до цього процесу. Тому багатьох громадян цікавить, чи чиниться на членів Комісії політичний тиск? Що ви скажете з цього приводу?
- Ми можемо сказати, що на сьогоднішній день політичного тиску немає. І ми робитимемо все можливе, щоб його не було і в подальшому. Робота Комісії є відкритою. Всі наші засідання транслюються в режимі онлайн. Про обговорення, питання, репліки, голосування, згоду, незгоду, позицію кожного члена Комісії зможе дізнатися будь-який громадянин України, який має доступ до Інтернету. Трансляцію так само, як і роботу Комісії, організаційно та технічно забезпечує Генеральна прокуратура України. Є телеканали, які наживо транслюють ці засідання. Думаю, суспільство уважно стежитиме за нашою роботою. Більшість дискусійних питань, які у нас виникали, ми вирішували шляхом конструктивного діалогу, демократичним шляхом. Наша робота прозора. Тому якщо хтось має зауваження до неї, будь-ласка, Комісія відкрита для діалогу з громадськими активістами, з усіма, хто зацікавлений в успішності цього процесу. Але не в плані тиску.

- Таким чином, вся інформація про осіб, які подають документи на конкурс, стане доступною широкому загалу?
- Ми обумовили в порядку проведення конкурсу необхідність оприлюднення даних не лише про кандидатів на посади, але й про претендентів. Можу пояснити. Коли відкривається конкурс, люди подають документи. Ті, хто подають документи, є претендентами. Робоча група допомагатиме Конкурсній комісії ці документи обробляти – приймати, розбирати, сортувати, тут багато технічної роботи. Не всі документи відповідатимуть необхідним критеріям, будуть різні зауваження, питання тощо. Тому не всі претенденти затим стануть кандидатами. Водночас ми передбачаємо подавати на сайті Генеральної прокуратури інформацію також і про претендентів. Звісно, ми не порушуватимемо право на приватну інформацію, але дані про доходи, про трудовий стаж претендентів і кандидатів стануть доступними для громадськості.

- Як відбуватиметься добір кандидатів?
- Спочатку вони проходитимуть тест на знання законодавства. Поки що не знаю достеменно, чи буде пряма трансляція із залів, де відбуватиметься тестування, але обговорення його результатів Конкурсною комісією неодмінно показуватимуть наживо в Інтернеті. Відтак будуть оприлюднені й самі результати. Потім відбуватимуться наступні тести, співбесіди. В разі необхідності за рішенням Конкурсної комісії застосовуватиметься перевірка кандидатів на поліграфі. І всі результати будуть відомі громадськості. Мені здається, що це достатньо серйозний фільтр. Допомога громадськості дуже потрібна нашій Комісії. Насамперед, тоді, коли ми розглядатимемо тих чи інших кандидатів. В областях краще знають своїх людей, тож можуть привернути нашу увагу до їх професійних та морально-етичних якостей. Моніторинг цих процесів нам справді не завадить.

- Як вписується в роботу Комісії американський прокурор?
- Ми голосували і дозволили Мері Батлер брати участь у засіданнях Комісії в режимі онлайн або за допомогою телефонного зв’язку. Тобто, через комп’ютерну програму Скайп, сучасні технології дозволяють так працювати. У першому засіданні вона брала участь особисто. Документи з української на англійську їй перекладають перекладачі, які з нею працюють. Подібний досвід уже був під час добору кандидатів у Національне антикорупційне бюро.

- Яким чином у такому випадку Конкурсна комісія планує отримувати необхідних кворум для ухвалення рішень?
- Ми передбачили в порядку проведення конкурсу, що рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів.

- Кого з громадськості ви можете запрошувати на засідання Конкурсної комісії?
- В залі під час засідання Комісії присутні лише журналісти. Тестування кандидатів проводитимуться на майданчиках Національної академії прокуратури України. Тестування електронне, а там є спеціальні комп’ютерні зали, одночасно сідає кілька десятків людей в кількох аудиторіях. І, за порядком проведення конкурсу, спостерігачами можуть виступати представники громадських, міжнародних, міжурядових організацій. Щоб бачили, яким чином це все відбувається.

- Конкурс на зайняття посад оголошений. Що б ви побажали тим людям, які планують брати в ньому участь?
- Вони мають уважно познайомитися з усіма вимогами, які будуть висуватися до кандидатів, звернути увагу на всі необхідні документи та обумовлені терміни. На жаль, прикрі невдачі можуть трапитися через недбале оформлення документів. Якщо людина подає документи на посаду в прокуратурі, вона має робити це чітко і правильно, оскільки повинна розуміти, як із ними працювати. Зрештою, я бажаю всім успіхів! Переконана, що на посади будуть призначені найдостойніші.

- Як довго триватиме конкурс? Який термін відведений на прийом та обробку документів? Коли ми можемо розраховувати на призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора?
- Прийом документів починається 8 жовтня і завершується 21 жовтня о 18.00 год. Документи можуть бути подані також поштою, і ми додаємо кілька днів на їх отримання. Потім відбуватимуться формування списків кандидатів, тестування, співбесіди. Ми даємо дні на оскарження рішень між зазначеними етапами. Все це забиратиме час, але важливо, щоб усі процедури були дотримані. Є сподівання, що в кінці листопада – на початку грудня перші кандидатури будуть відібрані Комісією.

Володимир ДОБРОТА, Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!