​Кіровоградська «Зірка» створила сенсацію

23.08.15, 10:00

Кіровоградська «Зірка» таки створила певну сенсацію, вибивши з розіграшу Кубка України, в серії післяматчевих пенальті, четверту команду нинішнього чемпіонату Прем'єр-ліги - львівські «Карпати».

Це протистояння очікувалося з певною часткою хвилювання. Не випадково на ранковій нараді, яка завжди передує матчам такого рівня, представники ФФУ та всіх служб, зайнятих в організації поєдинку, детально обговорили нюанси, окреслили можливе коло проблем, а також шляхи їх вирішення. Адже в Кіровограді повинен був «висадитися десант» із приблизно 400 неорганізованих львівських фанів, відомих своєю буйною вдачею. На жаль, негативних наслідків поведінки львівських «ультра», у тому числі й через несвоєчасне втручання міліції, уникнути не вдалося. Але про це трохи пізніше. А поки що – про сам матч і перемогу, яка подарувала шанувальникам кіровоградської «Зірки» масу позитивних емоцій.

Що стосується ігрової складової, то саме в такому матчі у футболістів «Зірки» була можливість продемонструвати, що вже зараз, а не в уявному майбутньому, вони готові на рівних битися з командами Прем’єр-ліги. До того ж, брати Баранці та Ярема Каваців грали проти клубу з рідного міста, куди свого часу не підійшли. Так що мотивація у кіровоградських львів’ян була підвищеною. А ще наставник «Зірки» Сергій Лавриненко та спортивний директор «Карпат» Юрій Беньо прекрасно пам’ятали останню зустріч цих суперників у Кіровограді навесні 2004-го року. Матч проходив у рамках чемпіонату України у вищій лізі й тоді підопічні Юрія Коваля виглядали безнадійними аутсайдерами на тлі команди Мирона Маркевича. Але кіровоградці зібралися й сенсаційно «розтерзали левів» – 3:0. Так що в нас жевріла надія на те, що букмекери, які брали ставки на «Зірку» на це кубкове протиборство – 10:1 – серйозно погарячкували. До речі, всього сьогоднішні конкуренти провели між собою в чемпіонатах колишнього Союзу й України 18 матчів, в яких кіровоградці здобули 5 перемоги, чотири зіграли внічию та 9 разів залишали поле переможеними. А ось у Кубку України команди між собою ще не зустрічалися.

Не варто й говорити, що на такий бій підопічні Сергія Лавриненка виходили гранично мотивованими. Не приховували своїх переможних амбіцій і гості, а головний тренер «Карпат» Ігор Йовічевіч, за день до гри, чітко заявив: «Ні про що інше, окрім перемоги, не може бути й мови».
У стартових складах, порівняно із попередніми матчами, наставники провели певні заміни. У «Карпат» місце у воротах зайняв Роман Підківка, а в середній лінії Ігор Йовічевіч вирішив задіяти Чачуа замість Карнози. У кіровоградців на вістрі атаки несподівано з’явився Акименко, а не Локтіонов. Місце в середині поля, разом з братами Баранцями, зайняв Загальський, а креативний фланговий хавбек Щедрий залишився в запасі. Таким чином, праворуч виникла зв'язка: Бацула – Мостовий, а Борис Баранець мав допомагати зліва Допілці.

Кіровоградці почали досить активно, демонструючи свою рішучість домогтися успіху. Але тут же гості відповіли кількома різкими випадами, прагнучи взяти матч під свій контроль. Першими право на кутовий, після прориву Бацули, заробили кіровоградці. Але з подачею в штрафний захисники львів’ян впоралися. На 9-й хвилині господарі поля створили перший стовідсотковий шанс вийти вперед. Загальський праворуч переадресував м’яч на Допілку, а наш капітан від лицьової лінії зробив зрячу передачу на Акименка. Олександр бив у ближній кут, здавалося, напевно, але м'яч відбила ліва стійка воріт Підківки.

В цілому ж, у дебюті зустрічі підопічні Сергія Лавриненка виглядали гостріше й наполегливіше, не відчуваючи ніякої боязкості перед більш досвідченими суперниками. Як тільки гості йшли вперед, тут же при перехопленні м’яча слідувала швидка відповідь «Зірки». В одному з епізодів Акименко зачепився за м’яча на своїй половині поля й віддав направо на Бацулу, який намагався вивести до воріт Загальського. Але захисники виявилися трішки швидшими за нашого хавбека. Боротьба загострювалася, що призвело на 18-й хвилині до жорсткого зіткнення в центрі поля та жовтої картки Лупашкові. Підопічні Йовічевича намагалися діяти розгорнуто, з перекладом м’яча зі флангу на фланг і небезпечними прострілами. Але захисники й голкіпер «Зірки» були уважні й усі потенційні загрози ліквідовували. Якщо атаки «Карпат» особливої загрози воротам Павла Поштаренка не спричиняли, то атакуючі дії кіровоградців виглядали набагато цікавішими.

На 26-й хвилині у нашої команди вийшов ще один швидкий контрвипад, але передача у Андрія Бацули не пройшла, хоча був шанс і для удару. І тут же тренерський штаб гостей замінив Дениса Кожанова, який отримав пошкодження. Замість екс-гравця збірної України нього на поле вийшов Вадим Страшкевич. На 32-й хвилині Максим Ковальов, у боротьбі з Худоб’яком, виніс м'яч на кутовий, після подачі якого, рішуче, кулаками, на виході зіграв Поштаренко. А згодом ледь не помилився у власному штрафному той же Ковальов, але, на щастя, Максим швидко виправився та виніс м’яч, перебуваючи в оточенні трьох суперників. А трохи пізніше знову ж таки Ковальов перервав найнебезпечнішу передачу за спину на Худоб’яка. Пройди цей пас – і досвідчений півзахисник опинився б на самоті перед воротами «Зірки». Львів’яни все більше намагалися пресингувати на чужій половині поля, не даючи кіровоградцям багато часу для прийняття рішень. На 40-й хвилині гості піймали суперників на контратаці: Худоб’як опинився один на лівому фланзі, але, на щастя, його передачу в штрафну перервав Поштаренко. Через дві хвилини кіровоградці залишили без нагляду Олега Голодюка, який пробивав із 17-ти метрів. Поштаренко знову опинився на місці й упевнено ліквідував загрозу. Коли ж підопічні Сергія Лавриненка наближалися до штрафного, то вони чомусь не наважувалися пробивати, а робили передачі. Кілька разів цим «грішив» Бацула. На 45-й хвилині львів’яни продемонстрували свою техніку, коли двічі протягом однієї атаки переадресовували м’яч один одному п'ятою. Правда, подача у штрафний не увінчалася успіхом.

У кінцівці тайму здивував арбітр, компенсувавши до основного часу аж 5 хвилин, хоча особливих зупинок не було. У ці хвилини біля воріт «Зірки» стало тривожно. Особливо тоді, коли після штрафного на виході помилився Поштаренко. М’яч заметушився у штрафному майданчику, але до удару справа так і не дійшла. А от після ще одного стандарту у виконанні «Карпат», постріл по воротах із лінії штрафного все ж пішов, однак на шляху м’яча встали захисники «Зірки».
В цілому ж, перша половина зустрічі виглядала цікавою, пройшла на одному диханні, в рівній боротьбі, з перемінним успіхом і завершилася з рахунком – 0:0.
А початок другого тайму для господарів поля був бентежним. На 50-й хвилині провалилися наші захисники, які не встежили за Худоб'яком. Досвідчений майстер залишився на самоті в штрафній і зробив простріл уздовж воріт. Амбросію Чачуа залишалося тільки підставити ногу та переправити м'яч у сітку – 0:1.

Кіровоградці кинулися відіграватися й відповіли небезпечним кутовим у виконанні Загальського: захисники головою винесли м'яч практично з лінії воріт. Тут же Олег Допілка заробив попередження на чужій половині, перериваючи швидкий вихід суперників з оборони в атаку. На 58-й хвилині ледь не забив дальнім ударом метрів з 25-ти Андрій Бацула. З величезними труднощами Роман Підківка перевів м’яч на кутовий. Правда, користі з чергового стандарту підопічні Сергія Лавриненка не витягнули.
У прагненні посилити атакуючий потенціал «Зірки», наш тренерський штаб кинув у бій Артема Щедрого, який замінив Бориса Баранця. Але атакуючи, футболісти «Зірки» оголювали свої тили, чим сповна користалися гості. На 61-й хвилині тільки впевнена гра Поштаренка врятувала команду після удару Страшкевича. Через дві хвилини кіровоградці мали чудовий шанс відновити рівновагу. Олександр Акименко увірвався в штрафний і пробивав у дальній кут. Роман Підківка відбив м’яча ногою перед собою, а добивання Бацули – знову в голкіпера.

І все ж, натиск підопічних Сергія Лавриненка увінчався успіхом. На 69-й хвилині зустрічі, після кутового, захисники «Карпат» порушили правила у штрафному на Акименкові. Арбітр вказав на 11-ти метрову позначку. Протестуючи проти такого вердикту рефері, гості заробили відразу два «гірчичники». Але Ігор Загальський суддівський «вирок» виконав безжально, перехитривши Романа Підківку – 1:1. На радощах фани нашої команди влаштували над полем справжню димову завісу, що не властиво для звичайних поєдинків чемпіонату. Хоча потихеньку пристрасті на трибунах вляглися і вболівальники продовжили активно підтримувати свою команду.
На полі ж тривала завзята боротьба, де господарі на куражі йшли вперед, змушуючи суперників працювати в обороні на повну міць. На жаль, в одному з епізодів пошкодження отримав автор голу Ігор Загальський, якого прогнозовано замінив Роман Локтіонов. І практично тут же Роман ледь не взяв участь у результативній комбінації. Активний Акименко, на підступах до штрафного, накрутив кількох суперників і віддав вліво в штрафний на Локтіонова, який прострілив від лицьової лінії уздовж воріт. Ось тільки завершити цю атаку ударом не вийшло. Гості почали нервувати. І ось уже Худоб’як в центрі поля навмисне ззаду б’є по ногах Щедрого. Арбітр вирішив, що цей брудний фол тягне тільки на жовту картку. Далі-більше. Заслужений «гірчичник» заробляє у львів’ян ще й Костевич. А Роман Локтіонов на 84-й хвилині отримує передачу з глибини поля, вривається у штрафний, але під тиском захисника не встигає завдати сильного удару і м’яч дістається Підківці.

У кінцівці основного часу дивує Йовічевич, який змінює захисника Костевича на креативного гравця середини поля Карнозу. На 89-й хвилині порушує правила праворуч поблизу штрафної Мостовий, який провів далеко не найкращий свій матч. Подачу Карнози головою вибиває Ковальов, а потужне добивання з-за штрафної – в «молоко». «Зірка», вже в компенсований час, проводить масовану атаку, що змушує понервувати захисників, які ледь не дали нашим гравцям пробити по воротах. В атаці у відповідь Карноза відшукав передачею у штрафному Худоб’яка, що пробив головою по вислизаючому м'ячу у руки Поштаренка. Ось так, в обопільних атаках, і завершився основний час цього напруженого та інтригуючого протиборства – 1:1.
У першій половині додаткового часу суперники прагнули грати обережно. Але все ж гості володіли ініціативою. Наші суперники зусиллями Голодюка, який трохи неточно пробив у дальній кут, першими перейшли до рішучих дій на 97-й хвилині. Потім Поштаренко, зігравши ногою, тільки на мить випередив того ж Голодюка в нашому воротарському. А ось у Акименка, що виконав великий обсяг роботи на полі, судома звела ногу й у матчі настала пауза. Олександр так і не зміг продовжити гру й замість нього вийшов Кучеренко, який розташувався в опорній зоні. У ці хвилини «Зірка» чекала свого шансу й особливо не ризикувала. Хоча Роман Локтіонов і пробивав головою поруч зі штангою. Коли ж ішла друга компенсована хвилина до першого додаткового тайму, Андрій Мостовий, на замаху, в штрафному прибрав захисника і пробив: Підківка відбив. Підопічні Йовічевича ще встигли відповісти своїм пострілом вище воріт.

У другій 15-ти хвилинці львів'яни контролювали м’яч, шукали шляхи до наших воріт, але без особливого успіху. Правда, тривожно біля воріт Поштаренка було. Кіровоградці ж, зусиллями Бацули, провели одну контратаку. Та після передачі в штрафний, в єдиноборстві, впав Локтіонов. Цього разу арбітр порушення правил не угледів. Заключні хвилини проходили в облозі суперниками наших воріт. «Зірка» намагалася максимально просто й уважно діяти в захисті. Хоча Страшкевич і змусив похвилюватися численних шанувальників кіровоградців, пробивши трохи вище поперечини. А в наступній атаці, на 118-й хвилині, гості навіть забили, але асистент арбітра зафіксував у цьому епізоді чистий офсайд і легітимне взяття воріт не відбулося. А ось кіровоградці мали реальний шанс вирвати перемогу, не доводячи справу до післяматчевих пенальті. Роман Локтіонов пробивав головою після передачі з правого флангу, але голкіпер «Карпат» виявився на місці. Так що основний і додатковий час завершився внічию 1:1 і переможець кубкового протистояння визначався у футбольній лотереї.

От недарма обидві команди відпрацьовували пенальті на останньому передматчевому тренуванні. І все ж, більше холоднокровності та витримки виявилося у наших хлопців. Максим Ковальов та Олег Допілка вразили різні «дев’ятки» воріт Романа Підківки, Олександр Кучеренко перехитрив голкіпера, а Ярема Каваців і Роман Локтіонов не залишили шансів воротареві «Карпат», пробивши в правий та лівий нижній кут. До п’ятого удару не промахувалися й гості: Артур Карноза, Олег Голодюк, Ігор Худоб’як та Василь Кравець. Але при цьому Павло Поштаренко був дуже близький до того, щоб парирувати перші два удари. А ось коли до «точки» підійшов Муртаз Даушвілі, наш голкіпер не став гадати, реагував по удару й відбив м’яч, який було направлено по центру воріт. Зрозуміло, що радості всіх уболівальників «Зірки» не було меж.

Але ось поведінка львівських ультрас взагалі виходила за усілякі рамки. Ще до початку серії пенальті найзавзятіші фани гостей із боєм прорвали оточення стюардів, зламали огорожу стадіону та вийшли на бігові доріжки. При цьому декілька стюардів отримали ушкодження різного ступеня тяжкості. І тільки тоді, коли ситуація стала дійсно вибохонебезпечною, на арені спочатку з’явилися міліціонери, а потім співробітники загону спеціального призначення. Але до цього моменту серія пенальті вже завершилася, сидіння в секторі гостей були зламані, а дуже цінне й вартісне легкоатлетичне покриття – пошкоджено. У результаті, нашому стадіону та футбольному клубу завдано значних збитків, суму яких ще належить підрахувати. Як і оцінити дії співробітників міліції, які зреагували на події зі значним запізненням, а потім уже з великими труднощами змушені були відновлювати порядок та приводити футбольних хуліганів до тями.

Але все це відійшло на другий план у порівнянні з тією радістю та захопленням, які ми всі відчули. Наші футболісти дійсно показали характер і довели, що їх даремно списували з рахунків букмекери. У нас є відмінна команда, здатна боротися, не шкодуючи сил і домагатися необхідного результату. Може, зараз звучить забагато пафосу. Але сьогодні він є виправданим.

Що ж стосується післяматчевої прес-конференції, то головний тренер «Карпат» Ігор Йовічевіч виглядав дуже засмученим. Але наставник гостей знайшов у собі сили привітати «Зірку» з перемогою, зазначивши при цьому, що гра була складною, напруженою, з великою кількістю протиборств, де львів’яни не тільки намагалися здолати захисні порядки суперника, але й ліквідувати швидкі контратаки кіровоградців. На це було затрачено багато зусиль. Поразка ж стала болючим ударом для гостей, які планували пройти в Кубку України якнайдалі. Про недооцінку суперників не могло бути й мови, але в плані самовіддачі кіровоградці не поступалися, а в агресії й настрої, може, навіть десь перевершили «Карпати». Ігор Йовічевіч сказав, що у його команди не все із задуманого вийшло, але все ж були можливості уникнути серії пенальті, в якій перемагає не завжди найсильніший. А цю поразку потрібно пережити, бути мужиками й рухатися далі, – підсумував Ігор Йовічевіч.

Виконуючий обов’язки головного тренера «Зірки» Сергій Лавриненко привітав усіх наших уболівальників із перемогою і подякував їм за підтримку, яка в цей день була просто неймовірною. Сергій Дмитрович підкреслив, що футболісти обох команд віддали грі всі сили без залишку, а нічийний результат основного та додаткового часу десь відображав те співвідношення сил, яке було в ході матчу. Пенальті ж кіровоградці дійсно відпрацьовували на тренуваннях, що принесло свої плоди. Футболісти зібралися, не затремтіли у вирішальну мить та досягли переможного результату, що порадувало всіх уболівальників та президента клубу Максима Березкіна, який подякував за перемогу і привітав футболістів та тренерів у роздягальні після матчу. Тепер головне – відновити сили гравців, яким уже наступного тижня належить зіграти відразу два матчі в чемпіонаті України, – підсумував Сергій Лавриненко

Ми ж нагадуємо уболівальникам, що в наступному домашньому матчі 26 серпня о 17.00 «Зірка» буде приймати ФК «Тернопіль». Ну а в Кубку України нам залишається з нетерпінням чекати жеребкування, яке може подарувати зустріч із ще більш сильним суперником, ніж львівські «Карпати». І в тому, що підопічні Сергія Лавриненка знову будуть боротися за перемогу – можна не сумніватися.

Прес-служба ФК "Зірка"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!