«В пошуках нових знахідок»

18.08.15, 14:00

14 серпня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «В пошуках нових знахідок», присвячену Дню археолога.

В Україні відзначення Дня археолога щорічно 15-го серпня започатковано Указом ПрезидентаУкраїни від 6 серпня 2008 року № 694/2008 «Про День археолога» - «…ураховуючи вагомий внесок українських учених-археологів у розвиток вітчизняної археології, дослідження, збереження, популяризацію археологічної спадщини України та на підтримку ініціативи громадськості…».

Археологія визначається як наука, яка вивчає історію людства на основі аналізу решток матеріальної культури, які отримані у тому числі і в ході проведених розкопок, різноманітних експертиз, досліджень, тощо.

Для Кіровоградщини це свято є особливо актуальним, оскільки наша Степова Еллада є одним із центральних регіонів сучасної України та центральним районом давньої Скіфії, богатою на археологічні знахідки. Чого тільки варті відомі далеко за межами Кіровоградщини наші славетні курганні поховання. Археологічна тематика та археологічні пам’ятки часто знаходили відображення навіть в творах митців Кіровоградщини, зокрема – в творах живопису.

Одним з таких художників, який оспівував в своїх роботах краєвиди Кіровоградщини, був наш земляк Володимир Федоров (1920-1986). В експозиції представлена його робота «Курган. Околиця Кіровограда» (1969). На роботі Федорова, зображений курган, який є одним із давніх поховальних пам'яток, обов'язковим елементом яких є куполоподібний земельний насип. Курганні поховання були дуже поширені в минулому. В Україні спорудження курганів продовжувалось майже 5 тисяч років (з середини IV тисячоліття до н.е. до XIII ст. н.е.), протягом пізнього енеоліту бронзового віку, раннього залізного віку та середньовіччя. Подібний тип поховань властивий багатьом культурам та народам. Експозиція доповнена документально-архівними матеріалами, які розкривають життєвий та творчий шлях Нінель Михайлівни Бокій (1937-2008) - відомого археолога, кандидата історичних наук, доцента історичного факультету КДПУ імені Володимира Кириловича Винниченка, людини, яка внесла вагомий науковий доробок у розвиток археології як науки на Кіровоградщині.

Окрім безпосередньо наукової та викладацької діяльності Нінель Михайлівна багато уваги приділяла популяризації знань з історії та краєзнавства серед населення Кіровоградщини. Читала лекції на підприємствах та в організаціях, публікувала матеріали з історії краю у пресі, виступала на радіо й телебаченні.

Саме завдяки самовідданій праці таких вчених-археологів нам відкривається яскравий світ наших далеких і близьких предків, світ, який лежить в основі нашої сучасності.

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу музею –

картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!