Кіровоградців підтримують ідею референдуму для перейменування міста

07.08.15, 15:31

Під зверненням до Верховної Ради України щодо невідкладного врегулювання питань проведення місцевих референдумів на законодавчому рівні задля того, аби кожен громадянин міста зміг висловити свою думку з приводу перейменування міста підписалося 47 543 особи. Кіровоградці довели: хочуть самі вирішувати, як називатися місту, де живемо ми, наші діти й онуки, пише "Рідний Кіровоград"

Головне, щоб не було як у приказці...
Головне, щоб не було як у приказці...
З приводу оприлюднення інформації про збір підписів у Кіровоградському прес-клубі реформ відбулася прес-конференція голови ГО «Рідний Кіровоград» Андрія Табалова, голови обласної організації партії «Рідне місто» Олександра Шамардіна та голови міської організації партії Геннадія Осетрова.

Політики оприлюднили результати збору підписних листів мешканців обласного центру щодо проведення місцевого референдуму про перейменування Кіровограда. Що можна зробити для того, щоб кіровоградці мали право голосу при виборі нового імені для рідного міста?

Найперше – не стояти осторонь перейменування й не чекати, поки місту спустять нову назву згори. Активна громадська позиція важить багато! Андрій Табалов: «Я передавлист-звернення кіровоградцівдо Верховної Радищодопідтримки ідеї проведення місцевого референдуму з приводу перейменування нашого міста. За десять днів липня активісти ГО «Рідний Кіровоград» та ПП "Рідне місто" зібрали 47 543 підписи кіровоградців. Це 25 відсотків повнолітніх мешканців нашого міста! Люди хочуть, щоб їх почули в Києві і дали можливість взяти участь в процесі перейменування. Також ми передали копії підписних листів кіровоградським нардепам Костянтину Яриничу, Олександру Горбунову, Станіславу Березкіну.

До нової сесії ВР місяць, за цей час реально внести зміни до закону про декомунізацію щодо перейменування міст після проведення місцевих референдумів, а не громадських слухань. Наприклад, інтернет-опитування щодо перейменування Дніпропетровська закінчилось скандалом через «накрутку» голосів. Потрібне законодавче врегулювання процедури.

Слід доопрацювати закон про місцевий референдум й обрати кращу з редакцій. Законопроект є, це частина коаліційної угоди. Закон потрібен не тільки Кіровограду, а й Дніпропетровську, Комсомольську, всій країні. Ці закони, знаю зі свого досвіду нардепа, реально ухвалити за один-два парламентські тижні. Головне – бажання й розуміння. Я оптиміст та фанат глибокої децентралізації. Зміна назв сіл, селищ, міст – це компетенції місцевих громад. Місцевий референдум - визнана у всьому світі норма прямої демократії. Ми пропонуємо схему перейменування, а деталі - робота юристів. Назва міста – це наша відповідальність перед собою, дітьми та онуками. Це крок в майбутнє, в перспективу».

- Депутати Кіровоградської міськради вже проголосували за звернення до ВР щодо місцевого референдуму, - додав Олександр Шамардін, голова обласної організації ПП «Рідне місто». – Тому ми пішли далі й підтримали ініціативу збору підписів громадської організації. Ми прагнули, щоб люди відчули: їхня думка важлива й має бути врахована. Майже 50 тисячам небайдуже, з місті з якою назвою жити.

Геннадій Осетров запевнив: партія «Рідне місто» діятиме в рамках закону, який скасовує комуністичну топоніміку. Мета – підняти дискусію на вищий рівень, зекономити час і кошти на техпроцедури. Адже назви назвами, а країна воює за незалежність. Звучали пропозиції створити у соцмережах сторінки прихильників тієї чи іншої назви Кіровограда. Бо закиди «суспільство не готове, не на часі, люди проти» мають право на існування, але ж закон є, а ми – законослухняні громадяни. Тому маємо шукати найкращі шляхи перейменування із залученням громади.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!