Чекаємо на нові назви на мапі міста

03.08.15, 16:00

30 липня під головуванням заступника Кіровоградського міського голови Сергія Колодяжного відбулося засідання міської топонімічної комісії за участі представників громадських організацій. Комісія запропонуавла низку нових назв вулиць та провулків, які рекомендуватиме на розгляд депутатського корпусу, пише сайт міської ради.

За інформацією доповідача — члена топонімічної комісії Сергія Запорожана, планується вулицю Ванди Василевської, сумновідому своїми доносами на укранську інтелігенцію Сталіну, назвати вулицею Феодосія Козачинського, відомого живописця, графіка і монументаліста

Вулиця Артема можливо стане вулицею Павла Рябкова, етнографа і місцевого науковця, фундатора музейної справи.
Вулиця і провулок Будьоного носитимуть ім'я відомого вченого, фольклориста Віктора Домонтовича.
Вулицю Профінтерна можуть назвати ім’ям Панаса Михалевича - відомого лікаря та одного з перших громадських діячів міста.
Вулиця Димитрова, що на Лелеківці, носитиме ім’я заслуженого художника Григорія Синиці.

Щодо вулиці Куйбишева комісія запропонувала підтримати пропозицію депутата Олега Краснокутського та увіковічити пам”ять воїна-інтернаціаліста Юрія Краснокутського, який в Афганістані прикривав відхід цілого загону. Посмертно рядовий Юрій Краснокутський був нагороджений орденом Червоної Зірки.

Вулицю Толбухіна є пропозиція назвати вулицею Олександра Олійника, одного із перших РУХівців у Кіровограді. Сергій Запорожан зазначив, що Олександр Олійник жив на цій вулиці, був поважною людиною у Кіровограді, працював на заводі “Гідросила”. Під час парламентських виборів 2002 року зафіксував серйозні порушення, які мав намір оприлюднити наступного дня. Його зникнення - жахливе, і залишається нерозкритим по сьогодні.

Вулицю Пальміро Тольятті назвуть вулицею гетьмана Сагайдачного - одного з найповажніших українських гетьманів. В цьому є сенс, за словами доповідача Сергія Запорожана, адже поряд із нею знаходяться вулиці інших гнтьманів - Івана Богуна та Богдана Хмельницького.

Вулиця Радянська буде перейменована на честь художника з Кіровоградщини всесвітньовідомого рівня -Івана Похитонова.
Вулицю Валентини Терешкової, жінки-космонавтки, яка потім стала державним радянським діячем, входила до ЦК КПРС, а наразі — депутат Держдуми Росії, що голосувала за анексію Криму, перейменують на вул. Ярослава Мудрого.

За клопотаннями кіровоградських військових, вулицю Кропоткіна буде названо на честь загиблого учасника АТО, старшого розвідника-снайпера Дмитра Придатка.
Проїзд Петровського стане вулицею Євгена Березняка, великого українського освітянина, почесного громадянина Львова та Кракова (він же майор Вихор). Як зазначив Сергій Запорожан, Євген Березняк після Другої Світової війни займався у Львові відкриттям українських шкіл. І за його безпосередньої участі було відкрито 67 шкіл. І це на нього, зокрема, писала доноси Сталіну Ванда Василевська.

Вулиці Повітрянофлотській - за клопотанням Кіровоградського обласного військкомату, керівництва 3-го окремого полку спецпризначення пропонується ім'я Сергія Сєнчева. На цій вулиці проживає сім”я Героя.
Вулиця Гайдара буде названа на честь поета Олега Ольжича, змореного у гітлерівському концтаборі, полум’яного патріота України (соратника та друга Олени Теліги).
Іменем ще одного визначного українського поета Олександра Олеся, батька Олега Ольжича, було запропоновано назвати вулицю Дем'яна Бєдного.

А вулиці, яка носить назву сестри Леніна - Марії Ульянової, члени комісії прийняли рішення повернути історичну назву — Бесарабська. Остаточне ж рішення в питаннях перейменування об’єктів топоніміки у Кіровограді має прийняти Кіровоградська міська рада.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!