«Перший геноцид ХХ століття»

17.04.15, 12:00

15 квітня 2015 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Перший геноцид ХХ століття» до 100-річчя геноциду вірмен.

За матеріалами Вікіпедії, геноцидом вірмен прийнято вважати геноцид, організований і здійснений в 1915 році (на думку деяких джерел продовжувався до 1923 року) на територіях, контрольованих владою Османської імперії. Геноцид здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті.

Геноцид проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен. Деякі історики включають в нього вбивства 1890-х років, різанину в Смирні й дії турецьких військ у Закавказзі в 1918 році.

Днем геноциду вірменського населення прийнято вважати день 24 квітня 1915 року, коли турецькі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Багато хто був цього ж дня убитий.

Виставка організована за ініціативи Кіровоградської обласної вірменської молодіжної общини «ТАРОН». В експозиції представлені матеріали, зібрані Музеєм-інститутом геноциду вірмен та випущені видавництвом «Тиран Мец» в Єревані у 2005 році. За представленими матеріалами глядачі познайомились, як жили вірмени до геноциду, побачили фотографії видатних діячів нації та простих вірмен – жертв геноциду, копії документів, які засвідчують масове знищення вірмен у 1915 році, фотографії меморіалів та пам’ятників, встановлених для вшанування жертв геноциду в різних куточках планети, репродукції картин художників, присвячених страшним подіям першого геноциду ХХ століття.

На відкритті виставки виступив представник Спілки вірмен України в Кіровоградській області, голова Кіровоградської обласної вірменської молодіжної общини «ТАРОН» Тигран Самвелович Хачатрян, який подарував до фондів обласного художнього музею картину Сергія Ігнатенка «Океан Надії» (2013), придбану на VI Великодньому благодійному аукціоні. У виконанні Венери Федаськової, Ерміне Мовсісян, Каріне Калачян, Наріне Захарян, Айастан Карапетян, Еріки Сарібекяна, Віки Мовсісян прозвучали історичні факти та вірші про страшні події сторічної давнини. Відкриттям для багатьох присутніх став вірш Ліни Костенко «Цавт танем…», озаглавлений вірменською мовою та присвячений далеким подіям 1915 року.

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею –картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!