Ольга Коломієць: «Люблю Україну!»

08.03.15, 12:00

Цього тижня у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку творів члена Національної спілки художників України, майстра народного мистецтва Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольги Коломієць «Люблю Україну». На першій персональній виставці в стінах музею представлено понад п’ятдесят робіт мисткині в різноманітних техніках - це і живопис, і вишивка бісером та витинанка.

Своєрідним центром експозиції є ікони, написані у 2011 році на полотні: «Нев’янучий цвіт», «Невипивана чаша», «Св. мучениця Світлана», а також вишита бісером ікона «Милування», в якій майстриня вправно використовує квітково-рослинний орнамент, що є характерним для церковного гаптування, виконані за авторською технікою панно «Дума», «Соло», а також «Цесарка» (2012 р.), «Близнюк» (2013 р.). Окремим блоком представлені живописні натюрморти із циклу «Подих»: «Горошок» (2011 р.), «Тюльпани» (2011 р.), «Волошки» (2012 р.), «Фіолетова і помаранчева» (2012 р.), «Барвінок» (2015 р.), «Соняхи» (2015 р.), «Пролісок» (2015 р.), «Пролісок» (2015 р.), «Бузок» ( 2015 р.) та колоритні сюжетні роботи «Парад» (2012 р.), «Молоді» (2013 р.), «Зілля» (2015 р.). Викликає зацікавлення своєрідна серія живописних робіт «Казка Шехерезади» (2005 р.).
Милують око квіткові натюрморти «Відпочинок» (2005 р.), «Погляд на сонце» (2006 р.), «Дотик» (2006 р.), «Таємне бажання» (2009 р.), «Осяяні» (2009 р.), «Улюблені пісні» (2011 р.). Ольга Володимирівна у 2013 році зацікавилася створенням робіт в одному з рідкісних видів традиційного народного мистецтва для Кіровоградщини – витинанки. Кольоровий папір, вирізаний ножицями, дає можливість фантазувати та створювати різноманітні композиції. Починала вона з невеличких за розмірами робіт: новорічні прикраси, сніжинки, птахи, квіти. Згодом перейшла до виготовлення великих паперових виробів.

2014 рік був плідним - витинанки «Герб області»,«Герб міста»,«Тарасова ніч», «Козаки», «Військо Запорізьке», «Берегиня», «Молода Україна», «Вільна Україна», «Прадерево світу», «Панна», «Боярин», «Лілея», «Павич», «Безмір, «Будимир – символ Сонця-живого вогню – білий», «Вартові – символ ночі – чорний», «Мистецтво», «Універсам» та «Універсум» (2013 р.). Експозицію органічно доповнюють різноманітні документальні матеріали, що відображують життєвій та творчій шлях майстрині.

Також Ольга Володимирівна виявила бажання надати одну із своїх робіт на УІ Великодній Благодійний аукціон, який відбудеться 8 квітня 2015 року в стінах Кіровоградського обласного художнього музею. Під час відкриття виставки Ольга Коломієць передала до фондового зібрання музею живописну роботу «Парад» (2012 р.) та роботу у техніці витинанка «Універсум» (2013).

Ольга Володимирівна Коломієць народилася у 1964 році в місті Кіровограді. Після здобуття середньої освіти у 1984 році закінчила обласні десятимісячні курси підготовки керівників художньої самодіяльності по класу художників – оформлювачів (м. Кіровоград). З 1991 року навчалася на художньому відділенні в Іванівському текстильному інституті ім. Фрунзе (нині - Текстильний інститут Іванівського державного політехнічного університету, Російська Федерація). Будучи студенткою, працювала в іконописних майстернях у Підмосков’ї. З 2003 по 2008 рік була членом Кіровоградського творчого об’єднання майстрів декоративно – прикладного мистецтва «Єлисаветградський узвіз». Ольга Коломієць – лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка за 2013 рік в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». З 2003 року Ольга Володимирівна бере активну участь у культурно-масових заходах та акціях Кіровоградського обласного художнього музею: Міжнародній акції «Ніч музеїв», присвяченій Міжнародному дню музеїв (2008-2014 рр.), в акції «Мистецькі «перлинки» - для музейної новорічної ялинки» (2012 р. ), у Днях відкритих дверей з нагоди Дня художника (2003-2013 рр.) та ін. Також майстриня є учасницею багатьох Всеукраїнських та обласних тематичних виставок, акцій: Всеукраїнської культурно-мистецької акції «Рушник національної єдності» ( у м. Кіровоград, 2007 р.), виставки в рамках акції «Жінка третього тисячоліття» (м. Київ, 2009 р.), Всеукраїнської художньої виставки декоративно-ужиткового мистецтва «Світ Божий, як Великдень» (м. Одеса, 2009 р.), «Різдвяний салон» (м. Дніпропетровськ, 2010р.), виставки творів членів Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз» до Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва (м. Кіровоград, 2010 р.), Всеукраїнської художньої виставки до дня художника (м. Київ, 2011 р.), виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Торжество благодаті, сумління, таланту» на обласному святі духовного співу «Молюсь за тебе, Україно» (2007, 2009, 2011, 2013 рр.), тематичної обласної виставки «Обереги жіночої краси» (2013 р.), виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Окрилені творчістю» (м. Кіровоград, 2014 р.) та ін. Художниця активно співпрацює з кіровоградськими поетами та письменниками, створює ілюстрації до літературно-художніх видань віршів та оповідань для малечі: «Веселий дощик» (2007 р.), «Жили-були» (2008 р.), «Пригоди Писанки та її друзів» (2008 р.) Тетяни Якименко; «Весняночка» (2008 р.) Тетяни Панченко; «Солнца лучик золотой» (2011 р.) та «Про що співав Єнотик?» (2011 р.) Олени Надутенко; «Як хомячок друзів шукав» Лариси Ніцой.

автор - Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!