Україну охоплять багатотисячні акції, присвячені збереженню репродуктивного здоров’я

24.02.15, 10:00

Не зважаючи на суттєві труднощі, створені для громадських організацій законом «Про волонтерську діяльність», члени Всеукраїнської Коаліції з Репродуктивного Здоров’я та Планування Сім’ї запланували на весну та осінь цього року численні акції із залученням молоді – волонтерів-добровольців – щоб просувати ідеї збереження репродуктивного здоров’я, усвідомленого батьківства, планування сім’ї та ефективної контрацепції.

Такий план дій став результатом дводенного тренінгу, що пройшов у місті Вінниця і зібрав понад два десятки представників громадських організацій із різних куточків України – членів згаданої коаліції. Захід відбувся у рамках масштабного проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні», що його виконує Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку / USAID.

Мережа волонтерів, створення якої взяло початок у Вінниці, допоможе українським громадським організаціям вести широку інформаційно-просвітницьку роботу з метою створення змін у ставленні та поведінці людей до питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Нині, коли війна в Україні вкрай звузила сферу волонтерської діяльності, спрямованої переважно на переселенців, воїнів та жертв АТО, актуальність цього питання є більш ніж високою. Тим більше, що свого часу законодавці створили певні перепони у роботі волонтерів. Зокрема, відповідно до чинного Закону України "Про волонтерську діяльність" волонтером може бути лише людина, яка досягла 18 років, заключила договір на здійснення волонтерської діяльності із відповідною організацією, а організація застрахувала волонтера, а ще – завела окремі рахунки для прийому коштів-майна для роботи із волонтерами. При цьому організація має отримати певну "ліцензію" від Міністерства соціальної політики України.

Ці та інші ризики на переконання учасників тренінгу у Вінниці шкодить руху добровольців в Україні, бо зменшує соціальну активність неформальних об’єднань (наприклад, ініціативних груп територіальних громад тощо) і порушує головний принцип волонтерства – принцип доброї волі. На важливості змін до чинного законодавства наголосила і тренер – голова правління Всеукраїнської громадської організації «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ» Світлана Дубина. За її словами, згадані перепони не тільки шкодять подальшій європеїзації України, але й не дозволяють мотивувати молодь до волонтерської діяльності як до сучасного стилю життя особливо у сферах репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, які, на жаль, досі табуйовані у суспільстві.

З огляду на вищесказане, Всеукраїнська Коаліція з Репродуктивного Здоров’я та Планування Сім’ї, створена у вересні 2014-го року з метою збереження репродуктивного здоров’я, захисту репродуктивних прав, забезпечення потреб у якісних послугах з планування сім’ї кожної людини в Україні, вирішила активно діяти у сфері розбудови волонтерської мережі, яка вже зараз нараховує понад тисячу осіб. Паралельно коаліція буде лобіювати внесення змін до закону «Про волонтерську діяльність» та проводити у травні – до Міжнародного дня сім’ї – та у вересні – з нагоди Всесвітнього дня контрацепції – низку заходів силами волонтерів-добровольців. Це будуть і вуличні акції, і флешмоби, і роздача інформаційних матеріалів, і проекти у соціальних мережах та інші цікаві для людей різного віку заходи.

Акції проходитимуть під лозунгами:
• Захисти себе і майбутнє
• Усвідомлене батьківство – щаслива сім’я!
• Вдаримо по інфекціям засобами контрацепції!
• Жити безпечно - стильно!

Слідкуйте за анонсами щодо роботи Коаліції на сторінці у Facebook




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!